Bilim İnsanları Çatlamayan, Büzülüp Esneyebilen Beton Geliştirdi

84
69
15
7
6
Rus bilim insanları tarafından geliştirilen yeni bir beton türü, dayanıklılığı arttırırken çatlamayı da minimuma indiriyor. İçerisinde farklı karışımların bulunduğu bu beton, çatlamak yerine büzülüp, esneyebiliyor.

Beton, inşaat sektörünün en önemli malzemelerinden bir tanesi. Evler, köprüler ve tüneller gibi etrafımızda gördüğümüz her yapının esas maddelerinden bir tanesi beton. Farklı oranlarda çimento ve diğer ek malzemelerin karıştırılmasıyla elde edilen bu yapı, kimi zaman dayanımı arttırılarak daha güçlü hale gelebiliyor. Ancak geliştirilen yeni bir beton çeşidi yüksek dayanıklılığı, esneklik ile birleştiriyor.

Bilim insanları tarafından geliştirilen bu beton çeşidi daha çok askeri kurumlar ve savunma ile ilgili binalarda kullanılmak üzere hazırlanmış durumda. Bilim insanları, yeni beton çeşidinde bağlayıcı olarak sadece çimento kullanmıyorlar. Bunun yerine malzemenin yüzde 40'lık bölümü pirinç, kireç taşı ve silika kum ile karıştırılıyor. Bu karışımdan elde edilen beton ise hem daha sağlam oluyor hem de esneyebiliyor.

esnek beton

Rusya'da bulunan Uzak Doğu Federal Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları tarafından geliştirilmiş olan bu beton, normal betona oranla 6 ila 9 kat kadar daha dayanıklı. Özellikle de çatlama konusunda bir hayli iyi performans gösteren bu beton, herhangi bir darbeye maruz kaldığında çatlamak yerine ya büzülüyor ya da esniyor. Üstelik bu beton kuruduğu anda tamamen sızdırmaz hale de geliyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Profesör Roman Fediuk, beton malzemenin çatlamasının çok büyük bir dezavantaj oluşturduğunu ve bu çatlamalardan sonra betonun bir daha eskisi kadar dayanıklı kalamadığını ifade etti. Bu nedenden dolayı da asıl hedeflerinin çatlamayan bir beton geliştirmek olduğunu söyleyen Fediuk, yeni betonun çatlamadığını en azından normal betonlardan katbekat güçlü olduğunu söyledi.

Uzmanlara göre bu beton, tamamen saf çimento yerine atık madde içerdiğinden çok daha ucuz olacak ve bu da inşaat sektöründe yeni bir dönemin başlaması anlamına gelecek. Bilim insanları şimdi, bu yeni betonun günlük yaşamda nasıl kullanılabileceği konusunda araştırmalarını sürdürüyorlar.

Kaynak : https://newatlas.com/materials/rubbery-crack-resistant-cement/
84
69
15
7
6
Emoji İle Tepki Ver
84
69
15
7
6