Çin, 2020'de Mars'a Fırlatacağı Uzay Aracını Test Ediyor

9
3
2
2
0
Mars, şu an birçok uzay ajansı ve ülke için öncelikli hedef konumunda bulunuyor. Gerek içerdiği gizemler gerek yaşama elverişli hale getirilebilme ihtimaliyle araştırmacıların ilgi odağı olan Mars, Çin’in de dikkatini çekiyor.

Xinhua News Agency’de yer alan habere göre Çin Ulusal Uzay Dairesi (China National Space Administration) 14 Kasım’da, Mars’a iniş yapacak olan aracının testlerini gerçekleştirdi. Testte, 140 metre uzunluğundaki bir kule kullanılarak, aracın Mars’a iniş sırasında karşılaşacak zayıf yerçekimi yeniden oluşturuldu.

Hebei’de bulunan kulede, platformun dört sütun arasında sarkıtılabilmesi için 36 kablo kullanıldı. Araç, bu alanda Kızıl Gezegen’in yerçekimini test ederken, platformun altında bulunan kraterlerle de Mars yüzeyi canlandırılmış oldu.

Mars görevi

Görev, 2020 yılında gerçekleştirilecek ve araç, 2021 yılında Mars’a ulaşacak. Çin’in göndereceği bu araç, sadece Mars’ın yörüngesinde kalmayacak, ayrıca gezegenin yüzeyine de iniş yapacak. ABD ve diğer ülkeler tarafından gerçekleştirilen önceki görevlerde, her seferinde bu aşamalardan sadece bir tanesi hedeflenmişti.

Hem uyduda hem de araçta, iletişim ve ölçümler için çeşitli donanımlar yer alacak. Araçlarda bulunacak donanımlar arasında yüksek çözünürlüklü kameralar, spektrometreler ve Mars’ın manyetosferinde ölçümler yapabilmesi için çeşitli gereçler yer alacak. Gezegenin yüzeyine iniş yapacak olan araç, üç ay gezegende kalması için tasarlandı.

Jonu’yu dinlemek

Juno

Çin’in, NASA tarafından işletilen ve Jüpiter’in yörüngesinde yer alan Juno aracından gönderilen sinyalleri, gelecekteki görevlerine hazırlık için derin uzay iletişim yeteneklerini geliştirmek amacıyla kullandığı ortaya çıkmıştı.

Çin’in, 2018 yılında Journal of Deep Space Exploration dergisinde yayınlanan akademik araştırmasına göre bilim insanları, Xinjiang’daki Kashi istasyonunda 35 metre çapındaki çanak antenle Juno’nun sinyallerini tespit edebildiler. Ayrıca Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeninin yörüngesinde bulunan aracın irtifasını da belirlediler.

Juno, X ve Ka bandı radyo dalgaları kullanarak NASA’daki bilim insanlarıyla iletişim kuruyor ve iletişimin dalga boyu, Jüpiter’in çekim alanının daha önce hiç olmadığı kadar doğru ölçülmesine yardımcı oluyor. Çinli bilim insanları da bunu kullanarak Juno’nun yörünge yolunu belirlediler.

Secure World Foundation Program Planlama Yöneticisi Brian Weeden, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çinli bilim insanlarının bu sinyalleri kullanmasında herhangi bir sorun olmadığını, Juno’nun sinyallerini açık sinyaller olduğunu dile getirdi. NASA’dan David C. Agle da, uzay sondajının kontrolünü ele geçirmeye çalışmadıkları ya da işlevselliğine müdahalede bulunmadıkları sürece herhangi bir sorun olmadığını dile getirdi.

Kaynak : https://sputniknews.com/science/201911231077381058-video-china-tests-mars-lander-triangulates-nasa-probes-location-amid-deep-space-mission-prep/
9
3
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
9
3
2
2
0