Çinlilerin Telefonda Dizi İzleme Konusundaki Yeni Fikri: Dikey Diziler

27
16
8
3
1
Çin, dizi konusuna yeni bir soluk getirerek farklı bir dizi anlayışını hayata geçirdi. İnsanların telefonlarında daha fazla zaman geçirdiğinin ve mobil cihazların daha fazla kullanıldığının farkında olan yapımcılar, dizileri dikey şekilde çekerek daha çok kullanıcıyı kendilerine çekmeyi hedefliyor.

Mobil platformda video yayınlarının artmasıyla birlikte bu alandaki çalışmalar da artmaya devam ediyor. Instagram, 2018 yılında IGTV'yi kullanıma açarak dikey deneyimi kullanıcılarına sunmuştu. Spotify ise yeni dikey müzik videoları üzerine odaklanmış durumda. Tabii ki Snapchat'in 'Snap Originals' isimli projesi de uzun bir süredir bizlerle.

Tüm bu gelişmelerin ardından Çinli medya şirketleri, daha değişik bir fikir üzerine yoğunlaşmış durumda. Çinli yapımcıların mobil platformlara özel olarak yaptığı içerikler, ilk olarak Tencent'in geçtiğimiz yıl yaptığı girişimle ortaya çıkmıştı.

dikey dizi

Tencent'in ardından iQiyi yapım stüdyosu, yeni bir sitcom çıkartarak bu diziyi mobil platformlardaki kullanıcıların beğenisine sunmuştu. Peki, bu içeriklerdeki ortak nokta ne oldu?

Kısa bölümlere odaklanılıyor

Dikey diziler, genellikle iki ila beş dakika arasında değişiklik gösteriyor. Her bölümdeki önemli noktayı en hızlı şekilde vermeye odaklanan diziler, siz daha olayı tam olarak kavramadan ve daha fazlasını isterken sona eriyor. Bu sayede yalnızca izleyiciler hem bölümü bitiriyor hem de diğer bölüme bir an önce geçmek istiyor.

Dikey dizilere bir tür olarak bakılıyor

Dikey dizilerin büyük bir çoğunluğu, genellikle komedi unsurlarına odaklanıyor. Bu da genellikle sahnelerin çekim tarzından kaynaklanıyor. Hızlı geçen sahneler, kişilerin yüzlerine odaklanan kamera açıları ve benzeri çekim teknikleriyle komedi ileri çıkarılmaya çalışılıyor. Bu da diğer bir konuya geçmemizi sağlıyor.

Özel çekim teknikleri kullanılıyor

Az önce belirttiğimiz gibi ekranın ikiye bölünmesiyle birlikte iki kişinin tepkileri de aynı anda görüntüleniyor. Bu, başlangıçta dikey çekimin bir dezavantajı gibi görünse de yapımcılar, bunu çok iyi bir avantaja dönüştürmüş durumda. İzleyiciler, açının dar olması sebebiyle çoğu şeyi kaçıracağını düşünürken kullanılan çekim teknikleri sayesinde her şey, standart çekime benzer bir şekilde gerçekleşebiliyor.

Çin'de yaygın olarak izlenen bu dizilerin yakın zamanda dünyanın başka yerlerinde de görülecek gibi görünüyor. İleride bilindik yayın platformları Netflix ya da YouTube'un benzer işler çıkarıp çıkarmayacağıysa şu an için bilinmiyor.

Kaynak : https://thenextweb.com/world/2019/07/17/chinese-vertical-dramas-made-for-phone-viewing-show-the-future-of-mobile-video/
27
16
8
3
1
Emoji İle Tepki Ver
27
16
8
3
1