DARPA, FastNIC ile Ağ Bağlantısını 100 Kat Hızlı Hale Getirmeyi Hedefliyor

12
4
1
0
0
DARPA şirketi, üzerinde çalıştığı yeni proje ile bağlantı hızında büyük bir ilerlemeyi hedefliyor. DARPA, üzerinde çalıştığı FastNIC ile bağlantıların varolandan 100 kat daha hızlanacağını iddia ediyor.

Yavaş bir bağlantıya sahip olmak hepimiz için sinir bozucu. Bir de süper bilgisayarları düşünün, yıldırım hızında işlem yapan işlemciler, başka bilgisayarlarla bağlantı kurmak için çok yavaş bir ağ bağlantısı ile karşılaşıyor. DARPA, ağ birimlerindeki bu durumdan kurtulmak için yeni bir ağ birimi üzerinde çalışma yapmaya başladı. 

DARPA’nın üzerinde çalıştığı yen ağ birimi, ağ bağlantılarını 100 kat hızlı hale getirebilir. Sıradan bir bilgisayarda bulunan işlemci ve bellekler 10^14 bit hızında çalışabilir. Üstelik bu teknoloji de rahatça terabit seviyesinde çalışabilir. 

ağ bağlantısı

DARPA’da görevli Jonathan Smith, “İşlemci verimi için gerçek darboğaz, bir makineyi harici bir ağa bağlamak için kullanılan ethernet gibi ağ arabirimidir. Bu nedenle işlemcinin veri alım kabiliyeti ciddi şekilde sınırlandırılıyor” açıklamasını yaptı. 

Smith’in bahsettiği geleneksel ağ arayüzü, genellikle bir kart aracılığıyla veri alır ya da veri gönderir. Bu sistemin performansı ne yazık ki gigabit aralığında kalıyor. Bu şekilde kurulan ağ bağlantıları süper bilgisayarları ve veri merkezlerinin işlemcilerinin veri aktarım hızını sınırlandırır. 

darpa logo

Ağ arayüzlerinin bu durumu şu şekilde örneklenebilir: Bir elma çiftliği işlettiğinizi düşünün. İşlettiğiniz elma çiftliğinde bazı insanlar elmaları temizliyor, başka insanlarsa elmaları kasalara dolduruyor. Elmaları inceleyen ve temizleyen insanlar dakikada 14 elma inceleyebiliyor. Ancak kasalara dolduran insanlar dakikada 10 elma kasaya doldurabiliyor. Bu şekilde işlerin ne kadar yığılacağını düşünün. DARPA, şu anki ağ birimlerinin bu şekilde bir çalıştığını söylüyor. 

DARPA, FastNIC projesi ile “ağ birimimi yeniden icat etmek” ve verimi 100 kat artırmak istiyor. Eğer DARPA, projesini başarıya kavuşturabilirse özellikle süper bilgisayarlar ve veri merkezleri büyük bir avantaja sahip olacak. 

ağ bağlantısı 2

Jonathan Smith, “Bir ağ sistemi oluşturmak için çok fazla karmaşıklık ve maliyet var. İşler donanımla başlar. Donanımı geliştirmeyi yapamıyorsan sıkışıp kalırsın. Yazılım, fiziksel katmanın izin verdiğinden daha hızlı bir şey yapamaz. Bu yüzden önce fiziksel katmanı değiştirmeliyiz” dedi.

Donanımdan sonra ise yazılım çalışmaları geliyor. Yeni ağ biriminin arayüzünün ele alması gereken veri bu sefer çok büyümüş olacak. 2 kat ya da 4 kat iyileştirme bile bu sisteme cevap veremeyebilir. 100 kat artırılmış ağ hızı yeniden yapılacak bir arayüze ihtiyaç duyar. 

DARPA, FastNIC projesi için herhangi bir zaman çizelgesi açıklamadı. Ancak şirket FastNIC’le 10 terabitlik bir bağlantı sağlamayı amaçlıyor. DARPA, şimdiden FastNIC projesinde geliştirilecek tüm yazılım kütüphanelerinin açık kaynaklı olacağını açıkladı. Bu iyi bir haber. FastNIC’in kütüphanelerinin açık kaynaklı olması, projenin en azından arayüzünün hükümetler ya da şirketlerin mülkiyetinde kalmayacağını gösteriyor. 

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/09/26/darpa-aims-to-make-networks-100-times-speedier-with-fastnic/
12
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
4
1
0
0