Deli Mi Ne Olayından Sonra Kanun Değişti: İşte Sahaya Girene Verilecek Yeni Cezalar

288
87
52
32
28
4 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda onaylanan ve 12 Temmuz’da yürürlüğe gire Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Yasası'nda değişikliğe gidildi. Yapılan yeni düzenlemeyle spor alanı kavramının kapsamı genişletilirken cezalarda da artırım yapıldı.

Ülkemizde daha önce de hakkında bazı tartışmaların yaşandığı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanunu, geçtiğimiz günlerde Vodafone Park’ta oynanan Chelsea ile Liverpool arasındaki Süper Kupa maçında meydana gelen olayla birlikte iyice alevlenmişti. YouTube’da 4 milyondan fazla takipçisi olan “Deli Mi Ne?” isimli kanalın sahibi, maçın başlarında sahaya girmiş ve yaşanan olay sonrası çok büyük tepki toplamıştı.

Anadolu Ajansı’nın sitesinde yer alan habere göre 12 Temmuz’da Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da değişiklik yapıldı. Yapılan bu düzenlemeyle birlikte spor alanı kavramının kapsamı genişletildi.

Spor alanlarının kapsamı:

spor cezası

Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte maç öncesinde, esnasında ve sonrasında taraftarların gruplar hâlinde toplandıkları yerler, maçların oynanacağı yerlere gidiş geliş güzergâhları, taraftarların toplu olarak seyahat ettikleri araçlar, takımların kamp yaptığı yerler spor alanı kavramına dâhil edildi.

Ayrıca yeni bir kavram olarak özel seyir alanları getirildi. Özel seyir alanlarıyla taraftar gruplarının maçları dev ekranda izledikleri yerler tanımlandı. Tüm yazılı, görsel, işitsel veya elektronik kitle iletişim araçlarıyla işlenen tehdit veya hakaret içerikli suçlar için şikâyet şartı aranmaksızın kanun kapsamına alındı.

Cezalarda artırım:

Holiganizmle daha etkili mücadele ve cezaların daha caydırıcı olması amacıyla hâlihazırda kullanılan hapis ve para cezaları artırıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte müsabaka alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine yetkisiz olarak giren kişilere üç aydan bir yıla kadar hapis cezası hükmü eklendi.

Bu kişilerin maçın güvenliğini ve seyrini bozması hâlinde karşılaşacağı cezalar ise bir yıldan üç yıla kadar olarak hapis cezası olarak düzenlendi. Seyirden men cezası alanların cezaları, bu suçu ikinci kez işlerse üç yıl, üçüncü kez işlerse beş yıl olarak düzenlendi.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/sahaya-yetkisiz-giren-kisilere-hapis-cezasi/1558158#
288
87
52
32
28
Emoji İle Tepki Ver
288
87
52
32
28