Deniz Salyangozunda, Kanser Hastalarına Umut Olacak Bir Bileşik Bulundu

16
8
0
0
0
Kanserle ve genel olarak hastalıklarla mücadelede gözünü doğaya çeviren bilim insanları, yeni çözümler için gözden sık sık kaçan bir canlı grubuna odaklandı: Salyangozlara. Bu canlıların salyasında kansere karşı etkili yeni bir bileşik bulundu.

Doğa pek çok şifalı sırrı kendi içerisinde barındırıyor. İnsanlar olarak bu sırları keşfetme yolculuğumuz hala devam ediyor. Son olarak Avustralya deniz salyangozunun salgıladığı mukus sıvısında kanserle mücadelede önemli rol oynayabilecek yapılar keşfedildi. 

Avustralya’nın Flinders Üniversitesi’nden Southern Cross Üniversitesi’nden ve Monash Üniversitesi’nden gelen araştırmacılar, beyaz kaya deniz salyangozu adlı canlının yumurtalarını bakteri açısından zengin olan o coğrafyada nasıl koruduğunu incelemeye karar verdi. Yapılan incelemelerde bilim insanları, hayvanların salgıladığı salyamsı yapıların yumurtaları koruduğunu keşfetti.

Bunun üzerine aynı yapının insan kanser hücreleri ile karşılaştığında nasıl davranacağını merak eden araştırmacılar, bu konuda bir çalışma yaptı. İnsan kanser hücrelerinden alınan örnekler, mukus ile etkileşime sokuldu. Gerçekten de kanser hücreleri bu yapıda hayatta kalmayı başaramadılar. Haliyle bilim insanları bu durumun arkasındaki mekanizmayı incelemeye koyuldu.

christine-abbott-ve-deniz-salyangozu

Fare denekleri üzerinde kütle spketometresi kullanılarak yapılan çalışmalar sonucunda 6-Br adlı oral yolla alındıktan sonra hücre içerisindeki hareketini inceleme fırsatı buldu. 

Deneyde, doğal olan 6-Br içeren yapının zehirli yan ürünler ürettiği ancak sentetik olarak üretilen 6-Br’nin bu maddelerin oluşumuna neden olmadığı keşfedildi. Bu çalışma ve 2016 yılında yapılan bir başka deney, deniz salyangozlarının kanserle mücadelede etkili olabileceklerini ortaya koydu. Böylece kemoterapiye bir alternatif oluşturulabilecek.

Araştırmacılardan Catherine Abbott, sonuçlardan dolayı çok heyecanlı olduklarını ve ilaç sanayinden araştırmalarını devam ettirebilecekleri yatırımlar almayı umduklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak : https://newatlas.com/medical/cancer-killing-compound-in-sea-snail-goo/
16
8
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
8
0
0
0