Çoğu zaman önemsemiyoruz ancak diş ve diş eti sağlığımız aslında vücudumuzun geri kalanının sağlığını etkileyen en önemli bölümdür. Dişlerimize iyi baksak ve düzenli olarak fırçalasak bile hayatımızın bir noktasında ağız sağlığımız bozulabilir ve diş ağrısı çekebiliriz. Diş ağrısı neden olur sorusunun pek çok farklı yanıtı var ancak nasıl geçer sorusunun tek bir yanıtı var; diş hekimine gitmeli ve tıbbi müdahale almalısınız.
Elbette acil durumlar dışında diş ağrısını için kimse koşarak diş hekimine gitmez. En azından randevu vakti gelene kadar bekleriz. Aynı şekilde diş ağrısı gece başladığı zaman en azından uyumak için de bu ağrıyı geçirmek gerekebilir. Bu nedenle kesin bir tedavi olmasa da en azından ağrıyı azaltmaya çalışmalıyız. Gelin diş ağrısı neden olur yakından bakalım ve ne iyi gelir, nasıl geçer tüm detaylarıyla görelim.
Diş ağrısı neden olur, ne iyi gelir?
Öncelikle, diş ağrısı neden olur?
- Anlık gelişen ağız ve çene yaralanmaları
- Sinüs enfeksiyonunun diş üzerinde baskı yapması
- Diş çürüğünün sinirleri açığa çıkararak ağrıya neden olması
- Daha önce yapılmış bir diş dolgusunun düşmesi
- Dişinizde apse ya da enfeksiyon oluşması
- Dişinizde sıkışan bir yemek parçası ya da benzeri bir kalıntı
- Yeni diş çıkarma ya da yirmilik dişlerin çıkması
- Çene ekleminde yaşanan bir bozuklukluk
- İltihap ve benzeri bir diş eti rahatsızlığı
- Gece uyurken diş sıkma ya da günlük hayatta gıcırdatma
Gecenin bir yarısı ya da olur olmadık bir zamanda diş ağrısı çekmeye başlamanızın pek çok farklı nedeni vardır. Daha önce müdahale edilen bir sorun yeniden baş göstermiş olabilir ya da yeni bir sorun oluşmuş olabilir. Diş ağrısına neden olan bazı durumları yukarıda sıraladık.
Ne zaman bir diş hekimine gitmek gerekir?
Diş ağrınız başladıktan sonraki 24 boyunca ağrınızı takip edin. Ağrıda azalma varsa basit bir tahriş durumu da söz konusu olabilir. Çünkü bazen sert bir şeyler yemek gibi basit durum da diş ağrısına neden olabilir. Ancak şu durumlardan birini yaşıyorsanız mutlaka bir diş hekimine başvurmanız gerekiyor;
- Ateş
- Nefes almada güçlük
- Yutkunmada zorluk
- Ağrının bir ya da iki günden uzun sürmesi
- Ağrı bölgesinde şişme
- Bir şey ısırdığınızda şiddetli ağrı
- Diş etlerinde anormal kızarma
- Ağızda kötü tat
- Akıntı
Peki diş ağrısına ne iyi gelir?
- Başınızı yüksekte tutun.
- Asitli, soğuk ve sert yiyeceklerden kaçının.
- Alkollü gargara kullanın.
- Tuzlu su ile gargara yapın.
- Ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulayın.
- Bitkisel yöntemlere başvurun.
Başınızı yüksekte tutun:
Diş ağrınız hafif bir şekilde başlasa bile uyumak için başınızı yastığa koyduğunuz zaman artabilir. Çünkü yatış pozisyonu nedeniyle kan o bölgeye baskı uygulayabilir. Bu sorunu engellemek için başınızın altında birden fazla yastık koyarak kanın o bölgeye hücum etmesini önleyebilirsiniz. Yatağın altına takoz koyarak baş bölgesini yükseltmek de bir seçenektir.
Asitli, soğuk ve sert yiyeceklerden kaçının:
Zaten dişiniz kimbilir hangi nedenden dolayı ağrıyor; bir de üstüne soğuk bir kola içeyim derseniz olanlar olacaktır. Asitli, soğuk, sert yiyecek ve içecekler zaten sağlam dişe bile zarar verirler. Bir de ağrınız varsa direkt olarak ağrı artacaktır. Bu nedenle en azından bir süre bu tür yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız en iyisi.
Alkollü gargara kullanın:
Ülkemizde bu alışkanlık pek yok ancak zaten düzenli olarak dişimizi fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve gargara yapmalıyız. Doğal gargaralar çoğu zaman işe yarar ancak dişinizin ağrıdığı noktada biraz fazlasına ihtiyacınız var. Gargara tüm ağzınızı dezenfekte edecektir. Alkollü olduğu zaman uyuşturacağı için ağrınızı bir süre olsun unutmanızı sağlar. Dişinize rakı basmayın, tıbbi bir alkollü ürün kullanın.
Tuzlu su ile gargara yapın:
Eğer evinizde alkollü bir gargara bulunmuyorsa bunun yerine tuz ve suyu karıştırarak oluşturduğunuz bir karışım ile gargara yapabilirsiniz. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek oluşturacağınız bu karışımla gargara yaptığınız zaman doğal bir dezenfektan etkisi oluşacak ve varsa diş ağrısına neden olan yiyecek parçacıkları yumuşayacaktır. Tuzlu su ile gargara yapmak aynı zamanda iltihabı azaltacak ve varsa ağız yaralarının iyileşmesini hızlandıracaktır.
Ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulayın:
Sakın ama sakın ağzınıza bir parça buz atıp da ağrıyan dişin üzerinde tutmayın, bu her şeyi daha kötü hale getirecektir. Bir buz paketini temiz bir beze sarın ve ağrıyan bölgeye dışarıdan hafifçe bastırın. İltihap ile birlikte o bölge şişecek ve ısınarak kızaracaktır. Temiz bir beze sarılı bir paket buz ile o bölgeye soğuk kompres uyguladığınız zaman ısı ve şişlik azalarak ağrınızı hafifletecektir.
Bitkisel yöntemlere başvurun:
Pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi diş ağrısında da kullanarak acınızı hafifleteceğiniz bazı bitkisel yöntemler var. Örneğin sarımsağı ezip macun haline getirerek ağrıyan dişe sürerseniz hem ağrı azalacak hem de iltihaplanma çözülmeye başlayacaktır. Diş ağrısına iyi gelen bitkisel ürünlerden bazıları şu şekilde;
- Karanfil
- Guava yaprakları
- Mango kabuğu
- Armut çekirdeği ve kabuğu
- Tatlı patates yaprağı
- Ayçiçeği yaprağı
- Nane yaprağı
- Vanilya
- Buğday çimi
- Kekik
Bu tür bitkisel ürünler diş ağrısı sırasında kullanıldığı zaman ağrıyı azaltma ve iltihabı çözme gücüne sahiptir. Ancak unutmayın, tüm bitkisel ürünler gibi bunların da bazı yan etkileri olabilir. Bu nedenle o dönem kullandığınız ilaçlara, gebelik durumuna, alkol alımına ve benzeri detaylara dikkat etmeniz gerekiyor.
Uykularımızı kaçıran ve bazen dayanılmaz olan diş ağrısı neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınız hakkındaki her konu gibi diş ağrısı hakında da en doğru ve size özel bilgiyi en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak uzman bir hekimden almalısınız.