DJI'ın Aynasız Orta Format Hasselblad X1D Klonu Üzerinde Çalıştığını Gösteren Patent

1
1
0
0
0
Ülkemizde daha çok ürettiği kameralı dronelar ile tanınan kamera ekipmanı üreticisi DJI, bir dönem ortak iş yaptığı Hasselblad firmasının tasarımına çok benzeyen bir kamera patenti aldı. Kamera ekipmanı ve drone üreticisi DJI’ın aldığı patent incelendiğinde, Hasselblad markasının X1D modeli ile neredeyse aynı tasarıma sahip olduğu görülüyor.

DJI’ın 2017 yılında Hasselblad isimli şirketin hisselerinin çoğunu almasının ardından insanlar, Çinli drone üreticisinin sahip olduğu kamera şirketleriyle neler ortaya koyabileceği konusunda merak içindeydiler.

Şimdiye kadar DJI'dan somut bir adım gelmemişti ancak Çin’de yapılan bir patent başvurusu, DJI’ın Hasselblad firmasının X1D-50c model numaralı kamerasını klonlamaya hazırlandığını gösteriyor. DJI’ın aldığı patent aşağıdaki tweet'in ardından Gizmodo tarafından yayınlandı.

Patent, ilk başta sıradan bir başvuru gibi gözükse de detaylara bakıldığında birkaç çizimden daha fazlası olduğunu söyleyebiliriz. Gizmodo yazarlarından Yuma Yamamoto, Çin’in patent veri tabanını incelemeye başladı ve patente ait diğer tasarımları gün yüzüne çıkardı. Yuma Yamamoto’nun bulduğu tasarımlar, alınan patentin tasarım haklarını gösteren 3D çizimlerdi ve bu çizimler, neredeyse Hasselblad X1D-50c ile birebir aynıydı.

Patentten elde edilen görseller ve X1D-50c karşılaştırıldığında arka tarafta bulunan LCD ekran ve joystick bulunan farklı düğme düzeni, dikkat çeken farklılıklar olarak öne çıkıyor. Bu ayrıntılar dışında bu iki kamera için neredeyse ikiz denilebilir. En ince ayrıntısına kadar detaylıca çizilmiş olan 3 boyutlu tasarımları aşağıdan inceleyebilirsiniz. 

dji kamera

Kameraların birbirine çok benzer olmasından dolayı DJI’ın bu cihazı neden kopyaladığını söylemek zor. Hasselblad'ın planları arasında Çin pazarında X1D’nin uygun fiyatlı versiyonunu piyasaya sürmek olacağı gibi şirket, başka bir firma ile anlaşıp cihazın premium versiyonunu çıkarmaya hazırlanıyor da olabilir.

Kaynak : https://petapixel.com/2019/08/02/patent-shows-dji-is-working-on-a-clone-of-the-hasselblad-x1d/
1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0