Dünyanın En Büyük Elektrikli Aracı: 110 Tonluk, Şarjı Bitmeyen Kamyon

52
7
3
1
0
Oldukça özel bu elektrikli araç, bilimi kullanarak görünüşte bitmeyen bir bataryaya sahip gibi gözüküyor. 110 tonluk dev alet, dünya üzerindeki en büyük elektrikli araç ünvanını da elinde bulunduruyor.

The Elektro Dumper adlı bu araç, bilimin imkanlarından sonuna kadar yararlanarak bitmeyen bataryaya kavuşan bir elektrikli araç. En azından üretim amacıyla kullanıldığı sürece.

Araç, bir tepeden aşağıya yük indirmekte kullanılıyor. 110 tonluk devasa kamyon, 64 ton yük alıyor ve yokuş aşağı inerken ilerlemek için güce ihtiyaç duymuyor. Aracın ihtiyaç duyduğu tek mekanik sistem, fren sistemi. Frenler de elektrik üretiyor. Üretilen elektrik tekrar depolanıyor. Enerjinin korunumu kanunu gereği enerjinin bir kısmı kaybolsa da biriken enerji, boş haldeki kamyonu tepeye çıkarmaya hayli hayli yetiyor. 

Aracın bataryası, inişte %88 oranında dolarken yukarı doğru olan yolculukta bataryanın %80’ini harcıyor. Bu da aracın her tur başına %10 enerji üretmesi demek. (Tabii 2,5 tur maksimum depolama miktarı, %140 falan depolamayacak). 

geleneksel-madencilik

Başka bir durumda ise araç yeterince elektrik üretemiyor tabii ki. Örneğin dağdan yük indirmek yerine madene boş girip yükle çıkması gerekseydi, kamyonun oldukça ciddi bir enerji ihtiyacı olurdu. 

Şu anda bu araç, her firmanın sürekli olarak envanterinde bulundurmak isteyeceği bir araç olmasa bile teknolojinin hayatımıza entegre olması ve elektrikli araçlara yeni bir kullanım alanı yaratması açısından dikkat çekici. Sonuçta şantiyelerde çalışan büyük ve ağır araçlar çok ciddi miktarda karbondioksit salınımına neden oluyor. 

Aracı aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Kaynak : https://www.firstpost.com/tech/science/worlds-largest-electric-vehicle-is-a-110-tonne-dump-truck-that-needs-no-charging-7190131.html
52
7
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
52
7
3
1
0