Elon Musk’ın “Twitter Aşkı” Tesla’yı Batırdı: Trilyon Dolarlık Şirket, 600 Milyar Dolar Değer Kaybetti

21
2
1
1
0
Elon Musk, Twitter'daki tartışmalar nedeniyle Tesla'ya da ciddi şekilde zarar veriyor. Pek çok analiste göre Musk'ın açıklamaları, insanları Tesla'dan uzaklaştırıyor. Bu da şirketin hisse senetlerinde inanılmaz seviyede değer kaybına yol açıyor. Üstelik bu durum derinleşebilir.

Milyarder iş insanı Elon Musk, son dönemlerde pek de iyi bir süreçten geçmiyor. Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter'ı satın aldıktan sonra aldığı kararlar nedeniyle eleştiri oklarının hedef tahtası haline gelen Musk, Twitter'daki kullanıcıları da karşısına aldı. Geçtiğimiz günlerde bir anket başlatan iş insanı, Twitter CEO'luğu bırakması yönünde net bir sonuçla karşılaştı. 

Ancak Elon Musk'ın tek problemi Twitter değil. Elon Musk'ın elektrikli otomobil şirketi Tesla da sancılı bir dönemden geçiyor. Şirketin hisse değeri giderek düşüyor. Üstelik bu düşüşün devam edeceği tahmin ediliyor. Tüm bunların bir araya gelmesi, Elon Musk'ın "dünyanın en zengin insanı" unvanını da kaybetmesine neden oldu. 

Tesla hisse değeri, Kasım 2020'deki seviyesine kadar geriledi!

Tesla hisseleri

*Kaynak: TradingView

Yukarıdaki grafikte, Tesla'nın hisse senetlerine ait uzun vadeli grafiği görüyorsunuz. Şirket, en son Kasım 2022'de gördüğü seviyelere geriledi. Üstelik analistler, bu düşüşün devam edeceğine inanıyorlar. Böyle bir düşüncenin hakim olmasının nedeni, Elon Musk'ın Twitter'daki "maskaralıkları". Analistlere göre Elon Musk'ın Twitter'daki tavrı, Tesla'nın marka imajına leke sürüyor. Bazı Tesla yatırımcıları ise değer kaybını durdurmak için CEO değişikliğine gidilmesi gerektiğini savunuyor.

İşin bir de Çin boyutu var!

Tesla

Tesla'nın hem en çok sattığı hem de en çok kar ettiği ülkelerin başında Çin geliyor. Ancak Çin'den gelen haberler de hiç iyi değil. COVID-19, ülkede yeniden patlak vermiş durumda. Üstelik halk, kısıtlamalara maruz kalmak istemiyor ancak önümüzdeki aylar, Çin için daha zor geçecek gibi görünüyor. Sektör kaynakları, pandemi nedeniyle düşecek olan satışların Tesla'yı daha da zora sokacağına inanıyorlar.

Elon Musk'ın siyasi açıklamaları da Tesla'ya dokunuyor

Tesla boğuştuğu çok fazla şey var. Onlardan bir tanesi de Elon Musk'ın siyasi açıklamaları. Bilindiği üzere Musk, Cumhuriyetçiler tarafında ve zaman zaman Demokratları sert bir şekilde eleştiriyor. 50 milyon dolar değerinde Tesla hissesine sahip olan Gary Black, "Soldaki müşteri tabanına hakaret etmekten ne fayda sağladığını bilmiyorum." şeklinde dikkat çeken bir çıkış da yaptı. Analistler, bu açıklamaların bile insanların Tesla'dan uzaklaşmasına neden olduğunu söylüyorlar. Gary Black'e göre Elon Musk, Twitter'da verdiği sözü tutmaz ve Twitter CEO'luğundan ayrılmaz ise şirketin hisseleri düşmeye devam edecek.

"Verdiği sözleri tutmuyor. Yalancı"

Elon Musk

Tesla ve Elon Musk'ın durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan bir diğer isim de Gordon Johnson. Bir yatırım şirketinin CEO'su olan Johnson, Elon Musk'ın verdiği sözleri tutmadığını ve hatta yalan söylediğini ima ediyor. Johnson'a göre Tesla hisselerini roketleyen bazı açıklamalar yapıldı. Ancak bu açıklamalar hiçbir zaman gerçeğe dönüşmedi. Musk'ın 'çip mucidi' ve 'insansı robot sektöründe dünya lideri' olduklarını söylediğini hatırlatan Gordon Johnson, bunların hiçbirinin gerçek olmadığını belirtiyor.

"Dünyanın en zengin insanı" unvanı, kalıcı olarak kaybedilebilir

dünyanın en zengin insanları listesi

Yukarıda, popüler iş dergisi Forbes'in gerçek zamanlı milyarderler listesinin zirvesi yer alıyor. Elon Musk, daha birkaç hafta önce dünyanın en zengin insanıydı. Ancak şimdi bu durum değişmiş durumda. 155.8 milyar dolarlık varlık ile dünyanın en zengin ikinci insanı olan Elon Musk, son kayıtlara göre 7.9 milyar dolar kaybetmiş durumda. Bu da listenin üçüncü sırasındaki Gautam Adani'yi daha güçlü bir rakip haline getiriyor.

İki isim arasında, 26.4 milyar dolarlık gelir farkı var ve bir yandan Tesla, diğer yandan Twitter'daki kriz devam ederse, bu fark çok hızlı bir şekilde kapanabilir. Ayrıca Musk'ın zirve ile arasındaki 'servet farkı', 3. sıradaki Adani ile neredeyse aynı seviyede. Dolayısı ile işlerin kötüye gittiğini de düşünürsek Musk'ın 3. sıraya gerileme olasılığının zirveye çıkma ihtimalinden yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak : https://techcrunch.com/2022/12/20/tesla-stock-plunges-as-investors-fear-twitter-dramas-loss-of-china-sales/
21
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
21
2
1
1
0