Elon Musk'ın Başı Yine Belaya Girebilir: Twitter'daki En Büyük Ortağı Suudi Prens Oldu, Yetkililerden Soruşturma Çağrısı Geldi

21
5
3
0
0
Elon Musk'ın Başı Yine Belaya Girebilir: Twitter'daki En Büyük Ortağı Suudi Prens Oldu, Yetkililerden Soruşturma Çağrısı Geldi
ABD'li Senatör Chris Murphy, Elon Musk'ın Twitter satın alımında en büyük ikinci paydaşın Suudi Prens olmasına karşı çıktı. Senatör, konu hakkında soruşturma çağrısında bulundu.

Elon Musk, geçtiğimiz gün resmiyette nisan ayından beri peşinde koşturduğu işi gerçekleştirdi ve Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı. Fakat bu para, yalnızca Elon Musk’ın cebinden çıkmadı. Musk, Twitter satın alımı için pek çok yatırımcıdan fon topladı.

Bu yatırımcılar arasındaysa Suudi Arabistan ve Çin kaynaklı yatırımcılar da vardı. Özellikle Suudi Prens El-Velid bin Talal’ın 1,89 milyar dolar fon ise Twitter’ın en büyük ikinci yatırımcısı olduğu söylenirken, bugün bu konuda önemli bir gelişme yaşandı.

"Suudilerin Twitter'ın en büyük ikinci sahibi olmalarından endişe duymalıyız"

"Bugün, ABD işletmelerinin yabancı alıcılar tarafından satın alınmasını inceleyen Yabancı Yatırım Komitesi'nden Suudi Arabistan'ın Twitter'ı satın almasının ulusal güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bir soruşturma yürütmesini talep ediyorum."

ABD Senatörü Chris Murphy, Twitter satın alımında Suudi Arabistan’ın en büyük paydaşlardan birisi olması hakkında inceleme başlatılması gerektiğini açıkladı. Senatörün Yabancı Yatırım Komitesi’ne yaptığı çağrının gerekçesi şu şekildeydi:

“Siyasi konuşmaları bastırmak ve ABD siyasetini etkilemek konusunda açık bir çıkarı olan Suudilerin şu anda büyük bir sosyal medya platformunun en büyük ikinci sahibi olmalarından endişe duymalıyız.

Bu anlaşma gerçekleşirse, en önemli ABD sosyal medya platformlarından ikisinin tamamı veya bir kısmı Çin (TikTok) ve Suudi Arabistan'a (Twitter) ait olacak. Bu tehlikeli bir eğilim ve bunu kabul etmek zorunda değiliz.”

Yabancı Yatırım Komitesi ve ABD Ticaret Bakanlığı, henüz konu hakkında bir açıklama yapmış değil. Öte yandan Suudi Arabistan’ın ABD’li şirketlere yatırımı, son yıllarda inanılmaz seviyelere ulaşmış durumda. Öyle ki Suudi milyarderler ve şirketler, Amazon ve Google gibi şirketlere sadece bu yıl içinde ve ağustos ayına kadar 7,5 milyar dolar yatırım yaptı.

Kaynak : https://www.theverge.com/2022/10/31/23432961/elon-musk-twitter-cfius-review-national-security-treasury
21
5
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
21
5
3
0
0