Eski Bir Maya Uygarlığı Kentinin Bir Yangında Yok Olduğu Belirlendi

7
2
1
1
0
Bilim insanları hala pek çok gizeme sahip olan Maya uygarlığıyla ilgili çok önemli bir keşif yaptılar. Maya uygarlığından kalma bir yazıtı inceleyen bilim insanları, uygarlığın Witzna isimli şehrinin savaş sırasında çıkan bir yangın nedeniyle yok olduğunu keşfettiler.

Maya uygarlığı dünyanın en ilgi çekici uygarlıklarından bir tanesi. Gerek 2000 yıllık varlıklarıyla gerekse ön görüleriyle tartışılmaya devam eden bu uygarlıkla ilgili hala çok sayıda bilinmezlik var. Ancak bilim insanlarının son çalışmaları, Maya uygarlığının bir şehrinin nasıl yok olduğunu ortaya çıkardı.

Bilim insanları, günümüzde bir Orta Amerika ülkesi olan Guatemala'da bulunan ve antik bir Maya şehri olan Naranjo'da bulunan bir yazıtı incelediler. Detaylı bir çalışma yapan bilim insanları, Maya uygarlığının diğer krallıklara yapılan saldırılarını ve askeri kampanyalarını ortaya koyuyor.

maya uygarlığı

Bilim insanlarının çalışmalarına göre Maya uygarlığı döneminden kalma bu yazıtlarda, uygarlığın Witzna isimli bir şehrinin bir savaş sırasında yakılarak yok olduğu ve yaşanan bu olayın uygarlık yöneticilerinin halk üzerindeki etkisinin azalmasına neden olduğu belirtiliyor. 

Bilim insanları, bir savaş sırasında yanarak yok olan bu şehri ispatlayabilmek için bölgede geniş çaplı bir araştırma başlattılar. Bölgenin yakınında bulunan bir gölde, yedinci yüzyılın sonlarından kaldığı belirlenen bir kömür tabakası tespit ettiler. Bu tabaka, yazıtların doğru anlaşıldığını ve Maya uygarlığına ait bir şehrin, bir savaş sırasında yakılarak yok edildiğini açıklıyor.

Bilim insanları, yapmış olduğu bu keşifle Maya uygarlığının aslında bilinen tarihlerden çok daha önceki bir tarihte kanlı ve vahşi savaşlara dahil olduğunu düşünüyorlar. Bilim insanları şimdiyse, bu bilgiler ışığında Maya uygarlığını biraz daha aydınlatabilmek için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Kaynak : https://www.foxnews.com/science/ancient-mayan-city-burned-act-of-war
7
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
1
1
0