Etiyopya'da "Mars'ta Yaşam" Düşüncesini Destekleyen Bir Bakteri Türü Keşfedildi

23
4
2
0
0
Dünyanın en zor koşulları olarak kabul edilen Dallol Yanardağı çevresinde toplanan örneklerin incelenmesi sonucunda bu zor koşullarda yaşayabilen Nanohaloarchaeles isimli bir bakteri türüne rastlandı. Yüksek sıcaklık ve asidik ortamda yaşayabilen bu canlılar, Mars gezegeninde yaşamın olabileceği düşüncesini kuvvetlendirdi.

Uzayda yaşam var mı tartışmaları devam ederken yapılan yeni bir keşif bu tartışmalara yeni bir sayfa açtı. Bilim insanlarının Etipyopya'da keşfetmiş oldukları bir çeşit bakteri, Mars'ın ilk dönemlerinde sahip olduğu koşullarda yaşayabiliyor. Bu bakteri türü, 89 santigrat derece sıcaklıkta ve pH derecesi 0.25 olan yüksek asidik bir ortamda hayatını sürdürebiliyor. 

Dünyanın en zorlu koşullarının olduğu kabul edilen ve Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan Dallol Yanardağı'nın çevresinde toplanan örnekleri incelemek için İspanya'ya götüren araştırmacılar, örneklere kimyasal analiz ve detaylı DNA incelemesi yaptılar. Yapılan incelemelerin sonucunda, bu örneklerin içerisinde 'Nanohaloarchaeles' olarak adlandırılan bakterilerin varlığını gördüler. Bu bakteriler normal bir bakteriye göre yirmi kat daha küçük bir yapıya sahipti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmanın lideri Felipe Gomez, bu ortamda yaşamın çok zor olduğunu belirterek bu organizmaların tuzu ve asitliği fazlasıyla sevdiğini açıkladı. Bir başka araştırmacı Barbara Cavalazzi ise keşfin yaşam için büyük sırlar taşıdığını ifade ederek bilim insanlarının ufkunu genişleteceğini, ancak bu organizmanın böylesine ekstrem koşullarda nasıl yaşadığını anlamak için uzunca bir süre daha araştırmaların devam etmesi gerektiğini söyledi.

Mars'ın yapısı içerisinde bulunduğumuz dönemde fazlasıyla kurak olsa da yapılan araştırmalara göre bu gezegen, 3 milyar yıl önce büyük su kütleleriyle kaplıydı. Mars gezegeninde hayatın olmasını düşündüren nokta da zaten bu su varlığıydı. Keşfedilen bu yeni bakteri türü ile birlikte, Mars üzerinde yaşamın olabileceği düşüncesi daha da kuvvetlenmiş oldu.

Kaynak : https://www.independentturkish.com/node/36121/bilim/etiyopya%E2%80%99daki-bir-volkan-mars%E2%80%99ta-ya%C5%9Fam-olabilece%C4%9Fini-g%C3%B6sterdi
23
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
23
4
2
0
0