Bir YouTuber, Fizik Profesörüyle Girdiği 10 Bin Dolarlık 'Rüzgar Enerjisi ile Çalışan Araç' İddiasını Kazandı

64
20
7
2
1
Bir YouTuber ile bir fizik profesörü, 10 bin dolarlık 'rüzgar enerjisi ile çalışan araç' iddiasına girmişlerdi. Kontrollü bir ortamda gerçekleştirilen deney sonuçlandı ve iddianın kazananı belli oldu.

Geçtiğimiz haftalarda karşımıza oldukça ilgi çekici ve merak uyandıran bir iddia çıkmıştı. Popüler bilim içerikleri üreten ünlü bir YouTuber olan, Veritasium isimli kanalın sahibi Derek Muller, kanalında ''Bir Fizik Tartışmasını Çözmek İçin Hayatımı Riske Atıyorum'' başlıklı bir video yayınlamış, bu video sonrası fizik profesörleri ve YouTuber arasında eğlenceli bir tartışma yaşanmıştı.

Muller, bahsi geçen videoda Rick Cavallaro adında biri tarafından tasarlanan ve 'kara yatı' olarak anılan rüzgar enerjisi ile çalışan bir araç ile ufak bir deney yapıyor. İddia ise rüzgar enerjisi ile çalışan bu aracın rüzgardan hızlı gidebileceği. Videoda iddia doğrulanıyor ve araç gerçekten de rüzgardan hızlı gidiyor. Ancak tam da bu noktada olaya California Üniversitesi'nde fizik profesörü olan Alexander Kusenko dahil oluyor; Kusenko, videoda yanlış çıkarımlarda bulunulduğunu ve böyle bir şeyin fizik kurallarına aykırı olacağını söylüyor. İkili, konu hakkında bir süre tartıştıktan sonra 10 bin dolarlık bir iddiaya giriyorlar.

Herkes kendinden emin ama bir kazanan var:

Bir tarafta popüler bilim içerikleri üreten bir YouTuber, bir tarafta bir fizik profesörü olunca iddia haliyle kısa sürede büyük merak uyandırdı. Tabii ki büyük çoğunluk fizik profesörünün tarafındaydı ancak iddia, beklenenden biraz farklı sonuçlandı. YouTuber Muller, kararlaştırılan koşullara uygun şekilde yapılan bir deney sonrası iddiayı kazandı.

Muller, iddia ile ilgili yeni bir video yayınladı ve iddianın kazanan tarafı olduğunu detayları ile birlikte açıkladı. Muller aynı zamanda profesör Kusenko'nun kendisine 10 bin doları transfer ettiğini söyleyerek 'onurlu biri olduğu ve sunulan deliller ışığında fikrini değiştirdiği için' Kusenko'ya teşekkür etti.

Muller'in deneyin detaylarını anlattığı videosu:

Kaynak : https://www.vice.com/en/article/bvzyx8/science-youtuber-wins-dollar10000-bet-with-physicist
64
20
7
2
1
Emoji İle Tepki Ver
64
20
7
2
1