Gelişen Teknolojiyle Beraber Kornea Nakli Kolaylaşıyor

16
4
2
1
1
Kornea naklindeki teknolojik gelişmeler ve organ bağışı konusundaki bilincin artması, kornea nakli bekleyen hastalara umut oluyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında Türkiye'de 3 bini aşkın nakil yapıldı.

Kornea, gözün açık, ön penceresi olarak adlandırılıyor ve korneanın görevini yapabilmesi için temiz, sağlıklı ve pürüzsüz olması gerekiyor. Kornea nakli ise zarar görmüş veya hastalıklı bir korneanın, bağışlanan sağlıklı bir kornea dokusu ile değiştirildiği bir cerrahi süreç. Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Alimgil, kornea naklinin görmeyi geri kazandırabildiğini, hasarlı veya hastalıklı bir korneanın görünümünü iyileştirdiğini söyledi. Son yıllarda artan organ bağışı bilincinin ve teknolojik gelişmeler sayesinde Türkiye’de kornea donörü bekleme süresinin kısaldığını ve yaklaşık 3 aya kadar indiğini söyleyen Dr. Alimgil, şu ana kadar 2,300’ün üzerinde kornea nakli yaptığını ve dünyada en çok kornea nakli yapan uzmanlar arasında yer aldığını belirtti.

Kornea naklinin küçük yaşlardan itibaren yapılabileceğini belirten Dr. Levent Alimgil, "Çocukluk çağında yapılan operasyonların daha ileri yaşlarda yenilenmesi gerekebilir. Ama yapılan ilk nakil sayesinde göz tembelleşmesini önüne geçilebilir. Kornea naklinde uyuşmazlık durumu yaşanması da oldukça düşük bir ihtimal. Genel olarak damar içeren nakillerde doku reddi olasılığı daha yüksek. Kornea, damar içermeyen bir yapı olduğu için ihtimal çok daha düşük. Bu olasılık 200'de 1'e kadar iniyor" dedi.

Kornea naklinde ihtiyaç duyulan durumlardan da bahseden Alimgil, kornea naklinin, kornea dokusu zarar görmüş tüm hastalara uygulanabileceğini belirtti.

Kornea naklinden önce hastalar kapsamlı bir muayeneden geçiyor. Dr. Levent Alimgil, "Bu tetkiklerde doktorlar ameliyattan sonra komplikasyonlara neden olabilecek durumları arar. Gözün ölçüleri belirlenerek hangi boyutta donör korneaya ihtiyacınız olacağı saptanır. Akabinde operasyonu yapacak doktor söz konusu hastanenin bağlı olduğu göz bankalarıyla irtibata geçerek eşleşme listesine adınızı yazdırır. Kornealar, belirli merkezi sinir sistemi hastalıkları, enfeksiyonlar veya bilinmeyen nedenlerden vefat eden kişilerden alınmaz. Bu koşulların dışında uygunluk sağlandığı takdirde nakil işlemi gerçekleştirilir" şeklinde konuştu.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/saglik/kornea-naklinde-onemli-gelismeler-yasaniyor-kornea-nakli-kimlere-yapilir,-0_-qyGzm06315Ni_E4crw
16
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
16
4
2
1
1