Gerçekten Bir Oyun Telefonuna İhtiyacınız Var mı?

51
5
3
2
2
Günümüzde akıllı telefonların bellekleri, depolama alanları ve donanımları çok uç noktalara çıkmış durumda. Birçok telefonun çocukluğumuzdaki bilgisayarlardan güçlü olduğunu da söyleyebiliriz. Mobil cihazlar bu kadar güçlenince kendi içerisinde de niş bir kol oluşturdu en sonunda oyun telefonları ortaya çıktı. Piyasadaki en üst donanımları sunan bu telefonlara gerçekten ihtiyaç var mı?

Asus, bu hafta piyasadaki en güçlü oyun telefonlarından bir tanesi olan ROG Phone 2’yi kullanıcılarına sundu. Snapdragon 855+, 12 GB RAM ve 120 Hz ekranıyla ROG Phone 2, mobil oyunculuk deneyiminin sınırlarını zorlayan bu cihaz, sadece birkaç gün içerisinde 1,6 milyon kişilik bir kayıt alma sayısına ulaştı.

Peki 900 dolarlık fiyat etiketine sahip olan bu cihaz, telefonunuzun modelini yükseltmenize değer mi? Oyun telefonları gerçekten bir avantaj sağlıyor mu?

Performans

oyuncu telefonu

Oyun telefonlarıyla ilgili söylenebilecek en iyi şey, hiç şüphesiz ki gereklilikleri dolayısıyla piyasadaki en üst donanımlara sahip olmaları. Eğer ki siz de bir oyun telefonu arıyorsanız karşılaşacağınız telefonlar ROG Phone 2, Razer Phone 2 ya da Xiaomi Black Shark 2 olacak. Tüm bu telefonlar, piyasadaki en üst donanımları kullanıcılarına sunuyor ve oyunculuğun da ötesinde bu özellikleri sayesinde çok amaçlı olarak da kullanılabilir.

Eğlence

Şu an piyasada bulunan en üst segment oyun telefonlarından olan ROG Phoen 2 ve Razer Phone 2, 120 Hz’lik ekranlara sahip ve bu telefonun ekran deneyimini bir hayli artırıyor. Kıyaslama yapmak gerekirse iPhone ve Samsung Galaxy cihazları 60 Hz’lik bir değer sunuyor, OnePlus ise OnePlus 7 ile birlikte bunu 90 Hz’e çekiyor. Ancak yine de oyun telefonları karşısında böbürlenebilecekleri oranlar değil.

120 Hz değerindeki ekran yenileme hızının yanı sıra bağlantı kalitesi ve internet hızı da düşünüldüğünde özellikle çevrim içi oyunlarda en üst deneyimi yaşayabilirsiniz.

Çevrebirim destekleri

oyuncu telefonu çevrebirim

Ellerinizle ekranın köşelerinden tuttuğunuz ve parmaklarınızla oynadığınız bir oyunculuk deneyimi çok da ideal değil ancak bu konuda yapılabilecek çok da fazla bir şey bulunmuyor. Dolayısıyla bir mobil oyuncuysanız, elinizdeki telefonunda modüler kontrolcü desteği ve çevrebirim destekleri olmasını istersiniz.

Ek maliyetler

Günümüz telefonları minimalizme yönelirken oyun telefonları bunun tam tersi yönünde ilerliyor. Bu telefonlara verilen paraların çoğu görünüş kısmına gidiyor ve birçoğu gerekli dahi değil. Örneğin ROG Phone 2’nin bakır panelleri, oldukça güçlü bir makine varmış izlenimi bıraksa da bu sadece görünüşten ibaret. Hatta telefonu kavramayı da zorlaştırıyor.

Bu telefonlar ayrıca RGB (kırmızı, yeşil, mavi) ışıklarla geliyor ve bu ışıkların renklerini bir uygulama vasıtasıyla değiştirebiliyorsunuz. Havalı olabilir ancak gerekli değil. Bu telefonların bu özellikleri için diğer bazı özelliklerden de feragat ediliyor.

Taviz verilenler

Görünüşünün ötesinde bu cihazların kamera performanslarının çok da iyi olduğu söylenemez. Özellikle piyasada benzer donanımlara sahip ancak kamera performansı çok daha iyi olan telefonlar olduğu düşünüldüğünde oyun telefonları için büyük bir taviz verildiği söylenebilir.

Acı gerçek

Bu tarz telefonları tercih edip etmemek tamamen mobil oyunlara, kameraya, basitliğe ve estetiğine bakış açınıza bağlı. Bu telefonların sunduğu donanım özelliklerini üç aşağı beş yukarı piyasadaki diğer amiral gemisi telefonlarda da bulabilirsiniz. Oyun telefonlarının burada ayrıldığı nokta kontrolcüler gibi farklı çevrebirim desteklerinin olması.

Bunun haricinde günümüz mobil oyunları için bir cihaza bu kadar çok para vermenin ne kadar gerekli olduğu konusu var. Özellikle oyunların büyük bir çoğunun “pay-to-win” yapısına sahip olduğu düşünülürse.

Sizin oyun telefonları hakkındaki düşünceleriniz neler? Siz tercih edecek olsanız aynı fiyata bir amiral gemisi mi alırdınız yoksa oyuncu telefonu mu? Fikirlerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

51
5
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
51
5
3
2
2