Google, Flash'ın Üstüne Toprak Attığı Chrome 76 Güncellemesini Yayınlandı

15
12
2
1
0
Google, kullanıcıların hizmetine sunduğu Chrome 76 güncellemesi ile uygulamaya iki büyük yenilik getiriyor. Getirilen özellikler Flash desteği ve Gizli Mod ile ilgili önemli detaylar içeriyor.

Teknoloji devi Google, internet tarayıcıları olan Chrome'a yeni özellikler eklemeye ve yeni sürümler yayınlamaya devam ediyor. Şirket, son Chrome sürümü olan Chrome 76'nın beta sürecini tamamlayarak tüm kullanıcıların hizmetine sundu. Chrome 76, çok önemli iki yenilikle birlikte geliyor.

Chrome 76'yla birlikte uzun zamandır tartışılan Adobe Flash için yeni bir hamle yapan Google, ücretli içeriklerin olduğu internet sitelerinin başını fazlasıyla ağrıtacak olan yeni bir özellikle birlikte geliyor.

Google Chrome'un 76 sürümüyle birlikte getirilen özelliklerden bir tanesi, yazılımın "Gizli Mod" özelliği ile ilgili. Aslında bu özellik kullanıcılar için büyük bir avantaj sağlıyor ancak bazı kurumların bu özellikten hoşlanmayacakları aşikar. Bazı internet siteleri -genellikle haber içerikli siteler- kullanıcılara belirli bir süre sonunda engelleme koyarak ücretli sürüme geçmeleri için zorluyor. Bu da kullanıcıların ya başka bir internet sitesine geçiş yapmasına ya da ücret karşılığı hizmet almaya devam etmesine neden oluyor. Ancak bundan sonra kullanıcılar, bu tarz internet sitelerine Gizli Mod üzerinden eriştikleri zaman, herhangi bir kısıtlama sürecine girmeyecekler. Bu yeni özellik, kullanıcıların internet sitelerine Gizli Mod üzerinden giriş yaptıklarını göstermeyecek ve kullanıcılar, içeriklere ücretsiz olarak erişmeye devam edecekler.

Chrome 76 ile birlikte getirilen bir başka özellik ise doğrudan Adobe Flash ile ilgili. Google, 2020 yılının sonunda Adobe Flash desteğini keseceğini açıkladı ancak şirket, sunduğu bu desteği kesmek için elini çabuk tutuyormuş gibi görünüyor. Google, Chrome 76 sürümüyle birlikte Adobe Flash'ı otomatik olarak devre dışı bırakıyor. Bu da gerekli ayarlamaları yapmayan kullanıcıların Adobe Flash desteğinden yararlanamayacakları anlamına geliyor. Dilerseniz ilk olarak Google Chrome sürümünü öğrenme ve tarayıcınızı güncelleme işlemlerini nasıl yapacağınıza, ardından da Flash özelliğini nasıl aktif hale getireceğinize bakalım.

Chrome sürüm kontrolü ve yazılım güncelleme işlemleri:

  • Chrome'u açıyoruz ve tarayıcının sağ üst kısmında bulunan üç noktalı menü butonuna tıklıyoruz.
  • Karşımıza çıkan menü seçenekleri içerisinden "Yardım" yazan kısma gidiyoruz ve burada bulunan "Google Chrome Hakkında" yazan alt menüye tıklıyoruz.
  • Chrome bizleri otomatik olarak yeni bir sayfaya yönlendiriyor ve bu sayfada kullandığınız Google Chrome sürümü belirtiliyor. Eğer sürümünüz güncelse "Google Chrome güncel durumda" mesajını göreceksiniz. Ancak güncel olmayan bir sürüm kullanıyorsanız yazılımın güncelleme işlemi otomatik olarak başlıyor ve kısa bir süre sonra Chrome'un yeniden başlatılması gerektiğine dair bir uyarı alıyoruz. Chrome'u yeniden başlattıktan sonra az önce yönlendirildiğimiz sayfa şöyle görünüyor olacak:

Güncelleme işlemlerini tamamladığımıza göre şimdi de Flash desteğini yeniden aktif edebilmek için yapmamız gereken işlemlere geçelim.

Adobe Flash desteğini yeniden aktif etme işlemleri:

  • Bu ayarlara erişebilmek için Chrome'un "Ayarlar" menüsü altından manuel bir şekilde ilgili bölüme gidilebilir. Ancak bu zaman kaybı olacaktır. Yine de bu şekilde ilgili ayar bölümüne gitmek isterseniz Ayarlar menüsüne eriştikten sonra, "Gizlilik ve güvenlik" başlığı altında bulunan "Site Ayarları" bölümüne tıklamanız, ardından da Flash seçeneğine ulaşmanız gerekiyor.
  • Üst maddede belirttiğimiz şekilde de gidebileceğiniz bölüme Chrome'un arama çubuğuna "chrome://settings/content/flash" (tırnak işaretleri olmadan) yazarak da ulaşabilirsiniz. Şöyle bir sayfayla karşılaşacaksınız:

  • "Sitelerin Flash çalıştırmasını engelle" yazan bölümün aktif olmaması, Flash içeriklerin görüntülenemeyeceği anlamına geliyor. Hemen sağ kısımda bulunan simgeye tıkladığınızda ise bu bölüm "Önce sor" olarak değişecek. Bu sayede Flash içeriklerin çalıştırılması, sizin tercihleriniz doğrultusunda olacak.

Bu işlemlerle birlikte hem Google Chrome'un en son sürümünü kullanabilir hem de Flash içeriklerini görüntülemeye devam edebilirsiniz.

Kaynak : https://thenextweb.com/apps/2019/07/31/chrome-76-is-out-making-it-easy-to-get-past-paywalls/
15
12
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
12
2
1
0