Günlük Yaşantınızda Kullanabileceğiniz, Sizi Daha Sağlıklı Kılacak 10 Tavsiye

91
39
27
16
7
Toplumda yaygın olarak bilinenin aksine, gün ortasında küçük bir şekerlemeden önce bir fincan kahve içmek daha etkili dinlenmenizi sağlar. Halk arasında bilinen çokça sağlıklı yaşam tavsiyesi olsa da bunun gibi bilgeler nispeten az bilinmekte veya insanlara inandırıcı gelmemekte.

Günlük yaşantınızı daha rahat hale getirebilmek adına size bir liste hazırladık. Maddelerden bazıları size mantıksız görünebilir ancak gündelik yaşantımızda gerçekten işe yarıyorlar.

1. Geceleri tuvalet ihtiyacınız için uyandığınızda, bir gözünüz kapalı olarak tuvalete gidin

gözün kapalı tuvalete git

Gecenin bir yarısı tuvalete gitmek güzel bir uykunun bölünmesine ve bir işkenceye dönüşmesine neden olabilir. Bunun nedeni, tuvalete gitmek için ışıkları açtığınızda parlak ışığın gözünüze vurması ve beyninizin sabah olmuş gibi algılayıp uykunuzu kaçırmasıdır.

Bir gözünüz açık olarak ilerlediğinizde göze çarpan ışık miktarını dolayısıyla beyninizi uyaran sinyalleri en aza indirgemiş olursunuz. Tuvaletteki işinizi bitirdikten sonra daha rahat bir şekilde uykuya dalabileceksiniz.

2. Kulaklarınızı çekmek, sağlığınız açışından çeşitli yararlar sağlayabilir

kulağını çek

Kulakları belirli noktalardan çekmenin sağlık açısından faydaları bulunmaktadır. Refleksoloji (Reflexology) ile ilgili çalışmalara göre kulaklarımızı çekmek, baş ağrısını hafifletmekten sindirim sistemimizi rahatlatmaya kadar birçok alanda bize faydasının olduğu söylenmekte.

Vücudunuzdaki farklı noktalara denk gelen şu bölgeleri sıkıştırarak/çekerek siz de ağrılarınızı bir nebze azaltmayı deneyebilirsiniz:

  1. Sırt ve omuzlar
  2. Çeşitli iç organlar
  3. Eklemler
  4. Nefes yolu ve boğaz
  5. Sindirim sistemi
  6. Baş ve kalp

3. Kol ve omuz ağrılarınızı hafifletmek için başınızı sağa-sola çevirin

başını çevir

Gecenin bir yarısı uyandığımızda omuzlarımızda ve kollarımızda, karıncalanma ve uyuşma hissedebiliriz. Bunun sebebi uyuduğumuz sırada istemsizce kolumuzun üzerine yatmamızdır. Uykuya daldıktan sonra kolumuzun üzerine yatmamız, kolumuza giden kan akışının yavaşlamasına neden olur ve sonucunda bir takım uyuşmalar hissedebiliriz. Bu durumda kafamızı sağa-sola çevirmek ve kollarımızı sallamak, en azından biraz hareket ettirmek kan akışının tekrar eski hızına kavuşmasını sağlamaktadır.

4. Hıçkırıklarınızı durdurmak için kendinizi korkutun

kendini korkut

Hıçkırmaya başladığımızda birkaç dakika sonra duracak olsa da hiç durmayacak gibi hissederiz. Eğer hıçkırıklarınızın hemen durmasını istiyorsanız bir arkadaşınızdan sizi korkutmasını veya şaşırtmasını isteyin. Bu ani hareket kalbinizin atış hızını arttıracak ve vücudunuza daha fazla kan pompalanmasına neden olacaktır. Dikkatinizi de bir nebze hıçkırığınızdan uzaklaştıracaktır.

5. Serin bir odada uyumayı tercih edin

soğuk odalar

Serin bir odada uyumak, daha kaliteli uyku çekmeniz açısından iyidir. Hızlı bir şekilde uykuya dalmanıza yardımcı olur ve vücudunuzun daha fazla kalori yakmasına yardımcı olarak diyabete yakalanma olasılığınızı azaltır. Serin bir odada uyumak, aynı zamanda vücudunuzun güçlü bir yaşlanma karşıtı hormon olan melatonin hormonunu üretmeye teşvik eder.

6. Daha iyi kestirmek için bir fincan kahve için

bir fincan kahve

Japonya’da yapılan bir çalışmaya göre “kahve uykusu” yapan kişilerin (1 veya 2 fincan kahve içtikten 20 dakika kadar sonra), kahve içmeden ara veren kişilere göre daha iyi hissettikleri ve daha iyi performans gösterdikleri belirtildi.

7. İğne vurulduktan sonraki ağrıya hafifletmek için öksürün

sebepsizce öksür

Pek çok insan, hastalıklarından korunmasına yardımcı olsa bile iğne yapılmasından hoşlanmaz. Fakat iğne yapılmasının ardından oluşan ağrıyı hafifletmenin bir yolu var: öksürük. Bilim insanları bunun neden olduğunu tam olarak anlayamamış olsalar da, iğne yapıldığı sırada öksürmenin acıyı ve ağrıyı hafiflettiği keşfedildi.

8. Dondurmayı eğlence olsun diye yiyin, baş ağrısına neden olmak için değil

çok soğuk baş ağrıtır

Çok soğuk bir şeyler yedikten veya içtikten sonra ortaya çıkan bir baş ağrısı çok sık görülen bir durumdur. Bunun nedeni, soğuk bir şeyler yediğiniz zaman, beynin kendini sıcak tutmaya ve vücutta gerçekleşen bu değişiklikleri atlatmaya çalışmasına neden olur, bu da baş ağrısına yol açar. Bu acıdan kurtulabilmek için ağzınızın üst kısmını dilinizle ovalayarak beyninizi ısıtabilirsiniz.

9. Dişlerinizi yemekten hemen sonra fırçalamayın

düzgün diş fırçalamak

Yemek yedikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamak, ağzınızdaki tüm kalıntıları temizlemenin en iyi yolu gibi görünebilir, ama değildir. Bunun nedeni, yediğimiz veya içtiğimiz yiyeceklerin birçoğunun asidik (domates, limon, portakal suyu vb.) olmasıdır. Yemeğin hemen ardından dişlerimizi fırçalamak asidin diş minesi üzerindeki etkisini hızlandırabilir ve aşınmasına neden olabilir.

10. Sakız çiğnemek hafızanızı güçlendirir

ders çalışırken sakız çiğnemek

Coventry Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, nane aromalı sakız çiğnemenin yorgunluk duygularını önemli ölçüde azaltabileceğini öne sürüyor. Yapılan diğer bir çalışmada, İngiltere merkezli psikologlar sakız çiğnemenin hafızayı yaklaşık % 35 kadar artırabildiğini keşfettiler. Bu yüzden bir dahaki sefere, sınavlarınız için çalışırken kahve içmek yerine sakız çiğnemeyi deneyin.

Kaynak : https://brightside.me/inspiration-tips-and-tricks/10-terrific-health-tricks-that-can-simplify-your-life-782710/
91
39
27
16
7
Emoji İle Tepki Ver
91
39
27
16
7