Hırsızlar, Anahtarsız Kapılı Otomobillere 10 Saniyede Girebiliyor

66
18
14
5
4
Anahtarsız kapı sistemlerine sahip otomobillerin sahip olduğu bir zayıflık, otomobil hırsızlarının bu araçlara 10 saniye içerisinde girebilmesini mümkün kılıyor. What Car?, hangi araca kaç saniyede girilebildiğini göstermek amacıyla hırsızların kullandığı ekipmanları kullanarak araçları test etti.

Günümüzde pek çok otomobilde anahtarsız kilit sistemleri kullanılmaya başlandı. Bu sistemde fiziksel bir anahtar bulunmuyor. Tıpkı kumandalı anahtarlarda olduğu gibi elektronik kilit kullanılıyor. Sistemin bazı zayıflıklarını keşfeden hırsızlar ise anahtarsız kapı gördükleri anda gözlerini arabalara dikiyor.

İngiltere’de son yıllarda artan otomobil hırsızlıkları, otomobillerin ne kadar güvende olduğu sorusunu da akla getirdi. Ülkede son yıllarda çalıntı otomobil vakalarının en çok yaşandığı dönemden geçiliyor. What Car? Dergisi, hangi otomobile girmenin ne kadar sürdüğünü test etti.

Land-Rover-Discovery-SD6-306-HSE

Bizdeki tabiriyle ‘Hırsıza yol göstermemek’ için kullanılan ekipmanın nereden tedarik edilebileceği ve nasıl kullanılacağı açıklanmadı.

Test edilen 7 otomobilin, hırsızlara karşı koyabilme süreleri ise şu şekilde oldu:  

  • DS 3 Crossback Puretech 155 Ultra Prestige – 10 saniye
  • Land Rover Discovery Sport TD4 180 HSE (2018 model) – 30 saniye
  • Land Rover Discovery SD6 306 HSE – 20 saniyede araca girildi ancak sürülemedi
  • BMW X3 xDrive20i M Sport (2018 model) – 60 saniye ancak yalnızca ‘Smart Key’ aktif olduğunda
  • Audi TT RS Roadster – 10 saniye ancak yalnızca ‘Smart Key’ aktif olduğunda
  • 140 ST-Line X - 60 saniye ancak yalnızca ‘Smart Key’ aktif olduğunda
  • Mercedes A-Class A220 AMG Line - 50 saniye ancak yalnızca ‘Smart Key’ aktif olduğunda

Ford-Fiesta-1.0-Ecoboost

Audi’nin çatı firması olan Volkswagen, bu açığın giderilmesi için polis ve sigorta şirketleriyle birlikte çalıştıklarını söyledi. PSA Group ise bu amaçla çalışan ekipleri olduğunu ve hırsızlık metotlarını analiz ettiklerini söyledi. Ayrıca bayilerin, müşteri talebi doğrusunda anahtarsız giriş sistemlerini devre dışı bırakabilmeleri gerektiğini belirtti.

Normalde ikili olarak çalışan hırsızlar, bir evin önünde park edilmiş arabaları hedef alıyor. Hırsızlardan biri, elindeki cihazla aracın yanında bekleyerek anahtarsız giriş sinyalini güçlendiriyor. Diğer hırsız da evin önünde sinyal alabileceği bir noktada bekliyor. Evden gelen sinyali arabaya ileterek sistemi aşıyorlar. Çalınan arabalar genelde parçalanarak satılıyor.

Otomobil üreticileri ise arabaları daha korunaklı hale getirmek için hareket tespit teknolojisi gibi teknolojiler denemeye başladı. Bu teknolojiye sahip olan araçları çalmak daha zor. What Car? ekibi, hareket tespit özellikli araçları çalmayı başaramadı. Bu teknoloji ne yazık ki şu anda otomobil pazarında geniş ölçekte kullanılmıyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/business-49273028
66
18
14
5
4
Emoji İle Tepki Ver
66
18
14
5
4