Hong Kong Hükümeti, Protestocuların İnternet Kullanımını Denetim Altına Aldı

16
5
4
2
1
Hong Kong'daki protestolar devam ederken protestocular, takip edilmekten ve hedef alınmaktan şikâyetçiler. Hükümet, protestoya katılanların internet kullanımlarını inceledi ve bir göstericiyi incelemeler sonucu gözaltına aldı.

Bu ayın başlarında 22 yaşındaki Ivan Ip, Telegram’da 'Parade 69' adlı bir genel sohbet grubuna katıldı ve suçluların Çin’e nakledilmesine izin veren bir tasarıyı protesto etmek için Hong Kong’un merkezinde planlanan toplu bir gösteri ayarladı. 30.000’den fazla kişiden oluşan bir grupta kişilerin kendilerini korumaları için çeşitli eşyaların getirilmesi gibi konular konuşuldu.

1 milyon kadar Hong Kong sakininin suçluların Çin’e nakli yasasına karşı yürüttüğü protestodan iki gün sonra Ivan Ip gözaltına alındı. Ip’in kamuoyunda sıkıntıya yol açacağı yönündeki komplo şüphesiyle tutuklanması istendi. Polis, Ip’in telefonuna el koyduktan ve gruptaki sohbetleri kaydettikten sonra Ivan Ip’e radikal eylemler hakkında sorular sordu.

Ip’in tutuklanması, Hong Kong’daki protestocular arasında binlerce kişinin kaygı duymasına yol açtı. Uzun zamandır ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü gibi konularda diğer ülkelere göre çok daha ileride olan Hong Kong, internete de sansürsüz erişim sağlıyordu. Şimdilerde ise protestocular, fikirlerini açık açık ifade etmekten bir hayli çekiniyor.

Sosyal medya hesaplarında herhangi siyasi bir paylaşım yapmaktan kaçınan protestocular; konuşmalarını yedeklemiyor, konum bilgilerine izin vermiyor, faturalı SIM kart kullanmıyor ve hatta metro kartlarını bile kişisel olarak özelleştirmeden kullanıyorlar. Protestocular, tanınmamak için artık yüz maskesiyle gezmek konusunda uyarılıyor.

Ivan Ip, 12 Haziran’da kefaletle serbest bırakıldı. Başkalarını kamuoyunda sıkıntıya neden olmak üzere teşvik etmek suçundan 7 yıla kadar hapsi istenen Ip’in bulunduğu Telegram grubu da kapatıldı. Hong Kong halkı ise ülkelerinde yaşanan bu durumu sık sık muhalefetin iletişimini denetleyen Çin’e benzetiyor.

Uzmanlar, bir başka endişenin de Hong Kong yetkililerinin protestocuların kişisel bilgilerini topladığı olduğunu söylüyorlar. Şehrin çeşitli yerlerindeki kameralar sayesinde protestoya katılanların biyometrik verileri toplandı ve bu verilerin şu an için hangi amaçla kullanılacağı belli değil. Tüm bu olanlara rağmen Ivan Ip korkmadığını söylüyor. Ivan Ip, “Hong Kong’un her yerinde, kamu güçlerini yasal yoldan kullanabileceklerine inanan siviller var ve inanıyorum ki Hong Konglular hayalleri için savaşmaya devam edecek ve fırtınayı daha da büyütecekler.” açıklamasında bulundu.

Kaynak : https://www.theguardian.com/world/2019/jun/14/hong-kongs-digital-battle-technology-that-helped-protesters-now-used-against-them
16
5
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
16
5
4
2
1