Hubble'ın Fotoğrafladığı, Süpernova Patlaması Sonucu Çıkan Benzersiz Yıkıcı Dalga

25
8
1
0
0
Hubble Uzay Teleskobu, uzayın derinliklerinde turuncu renkli bir şerit görüntüsü yakaladı. İlk bakışta ne olduğu anlaşılamayan bu görüntü, aslında bir süpernova patlamasının yıkıcı dalgalarından bir tanesini gösteriyordu. Bu patlamanın Dünya'ya herhangi bir zarar verme ihtimali yok.

NASA'nın uzunca bir süredir aktif olarak kullandığı Hubble Uzay Teleskobu, zaman zaman benzersiz görüntüler yakalayabiliyor. Yakaladığı görüntülere bir yenisini daha ekleyen teleskop, bu kez uzayın derinliklerinde pek de anlamlandıramayacağımız bir görüntü yakaladı. Hubble Uzay Teleskobu'nun yakaladığı görüntü, uzayın derinliklerinden gelen turuncu renkli bir şeritti.

Uzayda turuncu renkli bir şerit görmek, bugüne kadar pek de alıştığımız bir şey değil. Zaten ilk bakışta yakalanan görüntünün Photoshop olduğunu da düşünebilirsiniz. Ancak NASA'dan yapılan açıklamalara göre bu görsel, bir süpernova patlamasının yıkıcı dalgalarından bir tanesiydi. Dilerseniz hemen, Hubble Uzay Teleskobu'nun yakaladığı o görsele yakından bakalım.

İşte bir süpernova patlamasının yıkıcı dalgalarından bir tanesi

Hubble Uzay Teleskobu

NASA tarafından yapılan açıklamalara göre yakalanan süpernova patlamasına ait dalga, Dünya'dan yaklaşık 2,400 ışık yılı uzakta bulunuyor. Yani bu dalganın gezegenimize herhangi bir zarar verme ihtimali yok. Ancak söz konusu patlama, Hubble Uzay Teleskobu'nun bizlere muhteşem bir görüntü sunmasını sağlamış durumda.

Süpernova patlamaları, belirli büyüklükteki yıldızların enerjilerini tüketmesiyle meydana geliyorlar. NASA, patlamaya ait dalganın yakalandığı yıldızın büyüklüğünün Güneş'ten 20 kat fazla olabileceğini söylüyor. Üstelik uzmanlara göre yukarıda dalgasını gördüğünüz bu süpernova patlaması, bundan 10 bin ila 20 bin yıl önce meydana gelmiş durumda.

Süpernova

NASA tarafından yapılan açıklamalara göre dalgası fotoğraflanan patlama, merkezinden 60 ışık yılı genişlemiş durumda. Hubble Uzay Teleskobu'nun yakaladığı dalga görüntüsüyse patlamadan sonraki kalıntının dış kenarını oluşturuyor. Üstelik NASA'ya göre söz konusu dalga, saniyede 200 mil gibi bir hızla genişlemeye devam ediyor.

Binlerce yıl önce patlamış olan bu yıldız, Cygnus Takımyıldızı'nın bir parçası. Gece gökyüzüne baktığınız zaman Ay'dan 36 kat daha fazla yer kaplayan Cygnus, çok büyükmüş gibi düşünülse de aslında daha büyük takımyıldızları da mevcut. Ancak her ne olursa olsun NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun böyle benzersiz bir görüntü yakalaması, uzayın derinliklerinde çok daha fazla görsel şölenin olduğunun açık bir ispatı.

Kaynak : https://bgr.com/2020/09/01/hubble-photo-supernova-blast-wave/
25
8
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
25
8
1
0
0