İnsanlar Mükemmel Selfie Uğruna Neden Hayatını Tehlikeye Atıyor?

21
9
3
1
1
Günümüzde birçok kişinin farklı ve tehlikeli yerlerde selfie çektiğini görüyoruz. Sosyal medya üzerinde beğeni toplamak için yapılan bu eylem günün sonunda kişilerin hayatına mâl olabiliyor. Bir psikologla bu konuyu tartışan Euronews, insanların neden tehlikeli selfie çektiklerinin cevabını aradı.

Sosyal medyada güzel bir selfie gördüğünüz zaman yalnızca beğenip geçebiliyorsunuz ancak çok yüksek bir binanın tepesinde ya da bir demir yolunun ortasında bir fotoğraf gördüğünüz zaman bu sizi gerçekten etkileyebiliyor. Tabii ki sonrasında aklınıza "Neden bu fotoğrafı çekmek için hayatını tehlikeye atmış?" şeklinde bir soru geliyor.

Yapılan bir araştırmanın sonucunda göre, 2011 yılının ekim ayından 2017 yılının kasım ayına kadar 250'den fazla kişi, tehlikeli selfie çekmek uğruna hayatın kaybetti. Uzmanlar, yeni selfie ölümlerini inceledikleri zaman değerlerin daha da artabileceğini, belgelenmemiş birçok ölümün bulunduğunu ifade etti.

selfie

Hepimizin aklında beliren "İnsanları bunu yapmaya iten dürtü ne?" sorusu, Euronews tarafından araştırıldı ve sorunun cevabını bulmak isteyen Euronews, psikolog Dr. Tracy Alloway ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Dr. Alloway, insanların hayatını tehlikeye atmasının arkasında bulunan faktörün selfie çekmek olmadığını belirterek riskli selfie'ler çeken insanların zaten eylemlerinde tehlikeli yolu tercih ettiğini belirtti. Dr. Alloway, yaptığı açıklamada şu, ifadelere yer verdi:

beğeni sayısı

"Bir insan genel olarak risk almayı seviyorsa ya da riskli davranışları çevrimdışı hayatında gösteriyorsa çevrimiçi hayatında da bu tarz eylemlerde bulunur."

Dr. Alloway, bu tespitinin ardından tehlikeli selfie çekenlerin genellikle gençler olduğunu bildirdi. Gençlerde mantıklı karar vermeyi sağlayan ön korteksin gelişimini tamamlamadığından bahseden Dr. Alloway, ergenlik çağında bu tarz eylemlerin daha sık görülebildiğinden bahsetti.

Yaş gruplarının yanı sıra yapılan eylemlere baktığımızdaysa birkaç ay önce Moskova'daki bir kızın elektrik direğine tırmanmaya çalışırken elektrik çarpması sonucunda hayatını kaybettiği, 2016 yılında bir kızın selfie çekmek için çıktığı balkondan düşerek hayatını kaybettiği de biliniyor.

Uzmanlar, genellikle gençlerin bu tarz tehlikeli kararlar verdiğini belirterek farkındalık yaratarak bu konunun önüne geçilebileceğini belirtti. "Havalı bir selfie hayatınıza mal olabilir" diyen uzmanlar, sosyal medyada beğeni toplamanın hayatınızdan daha önemli olmadığına da vurgu yaptı.

Kaynak : https://www.euronews.com/2019/08/01/why-are-people-risking-their-lives-to-take-the-perfect-selfie
21
9
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
21
9
3
1
1