İnsanları Kırmadan Onları Eleştirebilmenizi Sağlayan Teknik: Hamburger Metodu

71
11
4
2
2
Birçoğumuz, karşımızdaki insanların düzeltilmesi gereken yönlerini onları kırmamak için dile getirmemeyi seçeriz.

Fakat insan beyninin işleyişi ve davranış bilim yöntemlerini izleyerek, bu tarz durumları karşınızdaki insana belli etmeden kontrol altında tutabilirsiniz. 

Bu yöntemler arasında en işlevsel ve uygulanması bakımından en kolay olanı ise, Hamburger Metodu'dur. Peki 'Hamburger Metodu' nedir?

Bu metodu kısaca açıklamak gerekirse: Karşınızdaki kişiye geri bildirim sunarken evvela pozitif sözlerle başlamak, söylemeyi arzuladığınız negatif şeyleri orta kısma koymak, kapanışı ise yine pozitif ve geleceğe dönük cesaretlendirici sözlerle yapmaktır. Böylelikle, karşınızdaki insanın ruhu bile duymadan ve onu kırmadan yapıcı eleştirilerde bulunabilirsiniz.

Hamburger Metodu'nun uygulanışına ilişkin olarak gündelik hayattan bir örnek verelim... 

Mesela Orhan isimli terleme sorunu olan bir arkadaşınız var ve bu durumundan rahatsız olduğunuz halde, bunu ona (onu kırmadan) nasıl söyleyeceğinizi bilemiyorsunuz. Hamburger Metodu ile, şöyle bir yol izleyebilirsiniz:

"Orhan, sana nasıl da imreniyorum, ne kadar sağlıklısın. (Uzmanlar, çok terleyen kişilerin sağlıklı bünyeleri olduğunu belirtiyor.) Ben senin kadar terlesem var ya, bayağı kötü kokardım! Ama sen gerçekten iyi idare ediyorsun, belli ki bakımına özen gösteriyorsun.”

Oldukça basit, fakat aynı zamanda konuyu anlamak açısından da gayet yerinde bir örnek. Yukarıda da belirttiğimiz gibi; bu metodu kullanarak çevrenizdeki insanları onları kırmadan eleştirebilir, rahatsızlıklarınızı dile getirebilirsiniz.

Kaynak : http://filoji.com/karsinizdaki-kisiyi-kirmadan-onu-elestirebilmenizi-saglayan-teknik-hamburger-metodu/
71
11
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
71
11
4
2
2