İzmir’de Depremi 8-10 Saniye Önce Haber Verecek Erken Uyarı Sistemi Kurulacak

94
16
10
4
3
İzmir'de yaşanan 6,9'luk depremin ardından harekete geçen uzmanlar, İzmir'e erken uyarı sistemi kurmaya karar verdiler. Bir mühendis tarafından yapılan açıklamalara göre 8-10 saniye kazandıracak olan erken uyarı sistemi, kent genelindeki doğalgazın anında kesilip, yetkililerin uyarılmasını sağlayacak.

Ülkemizin en can yakan gerçeklerinden bir tanesi, ne yazık ki deprem. En son geçtiğimiz günlerde İzmir Seferihisar açıklarında gerçekleşen 6,9'luk depremde 114 vatandaşımızı kaybettik. Depremle ilgili "Deprem mi öldürdü binalar mı?" tartışmaları devam ederken, İzmir'le ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi Süleyman Tunç, İzmir çevresine bir erken uyarı sisteminin kurulacağını söyledi.

Tunç'un açıklamalarına göre İzmir'e kurulacak erken uyarı sistemi, yetkililere 8 ila 10 saniye zaman kazandıracak. Deprem dalgalarının şehir merkezine gelmeden önce tespit edilmesini sağlayacak bu sistemle kent genelindeki doğalgaz anında kesilecek. Ayrıca metro ile hızlı trenlere ve yetkili mecralara da anında haber verilecek.

Deprem

Süleyman Tunç, İzmir çevresine donatılacak erken uyarı sisteminin ilk olarak muhtemelen Çeşme ve Selçuk yakınlarında olacağını ifade ediyor. Lokasyonlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen mühendis, buraların tercih edilmesinin nedeninin fay hatlarına yakın ve kolaylıkla erişilebilecek olması olduğunu söylüyor. Üstelik Tunç'a göre bu sistem, bir hafta içerisinde kurulmaya başlayacak.

Mühendis, kurulacak sistemin etkiyi azaltacağını söylüyor. 8-10 saniyelik sürenin doğalgazın kesilmesi, metro ve yüksek hızlı trenlerin durdurulması için yeterli olduğunu söyleyen Tunç, erken uyarı sistemlerinin şehir yönetimlerindeki otomasyon sistemlerine bağlanabildiğini ifade ediyor. Tunç'a göre bu sistem sayesinde deprem sonrasında meydana gelecek yakıcı veya yıkıcı etki azaltılmış olacak.

İzmir

Süleyman Tunç, bu sistemin Bursa ve İstanbul'da da kullanıldığını söylüyor. Kurulan sistemlerin olumlu sonuçlar doğurduğunu da test ettiklerini ifade eden Tunç, İzmir'in İstanbul'dan da daha avantajlı olduğunu söylüyor. Bunun nedenini şehir oturumlarının fay hatlarına yakınlığına bağlayan Tunç, İstanbul'daki erken uyarı sisteminin 4-5 saniye kazandırdığını söylüyor. İzmir'deki fay hatlarının merkezden 70-80 kilometre uzakta olması, kent için büyük avantaj.

  • Editör Notu: Süleyman Tunç'un bahsettiği erken uyarı sistemi avantaj sağlasa da yeterli değil. Benim gibi İzmir'de yıllardır yaşayan insanlar bilirler ki şehir genelinde çok fazla eski ve yorgun bina var. Üstelik bu binalar, bugüne kadar görülmemiş büyüklükteki bir depremin ardından daha da yıpranmış durumdalar. Peki yetkililer, bu durumla ilgili ne düşünüyorlar? Erken uyarı sistemi 7-8 saniye kazandırıp, İzmir'in doğalgazının kesilmesini sağlayabilir ancak yorulmuş binalar ne olacak? Şu an konuşmamız gereken asıl meselenin bu olduğu sugötürmez bir gerçek. Neticede kent genelindeki sistemler kapatılsa da canlarımızı yitirmemize yol açacak esas şey doğalgaz değil, ayakta bile zor duran binalar...
Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-izmirde-onemli-gelisme-fay-hatti-uzerine-kurulacak-41654681
94
16
10
4
3
Emoji İle Tepki Ver
94
16
10
4
3