Karanlık Maddenin Neye Benzeyebileceğini Gösteren Simülasyon Geliştirildi

34
7
3
2
1
İsmiyle müsemma karanlık madde, evrenimizin çok büyük bir kısmını oluştursa da kendisini göremiyoruz. Ancak gökbilimciler tarafından geliştirilen yeni bir simülasyon, eğer ki görebilseydik karanlık maddenin neye benzeyebileceğini ortaya koydu.

Evrenin %85'inin neyden oluştuğunu biliyor musunuz? Karanlık madde. Ancak karanlık madde ışıkla etkileşime geçmediği için de görülemiyor. Dolayısıyla bu maddeyi görmenin tek yolu, ışık ve diğer maddeler üstündeki çekim etkisiyle oluyor. Ayrıca karanlık maddeyi Dünya'dan tespit edebilmek için yapılan tüm girişimler ise şu ana kadar başarısızlıkla sonuçlandı.

Ancak tüm bunlar karanlık maddenin tamamen gizemli olduğu anlamına da gelmiyor. Evrenin çok büyük bir kısmını oluşturmasına rağmen kendisini görmemiz konusunda oldukça nazlı olan karanlık maddeye dair bilinen bazı şeyler de var. Örneğin sadece karanlık değil soğuk olduğu da biliniyor. Ayrıca galaksilerin etrafında haleler de oluşturuyor.

Karanlık maddenin neye benzediğinin cevabını bilgisayar simülasyonları verebilir

karanlık madde, karanlık madde haleleri

(Simüle edilen karanlık madde haleleri)

Tabii karanlık maddeyle ilgili halen cevaplanmamış birçok soru olmasından ötürü gökbilimciler sık sık yeni modeller geliştiriyor. Bu modellerin doğruluğunu test etmek için gözlemlerle kıyaslıyorlar. Bunu yapmanın yollarından bir tanesi de özelleştirilmiş bilgisayar simülasyonları.

İşte Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden bir ekip de bu simülasyonlardan bir tanesini gerçekleştirdi ve oldukça şaşırtıcı sonuçlar elde etti. Science Alert'te yer alan habere göre karanlık madde simülasyonlarının doğruluğu, karanlık madde hakkında yapılan varsayımlara göre değişiyor. Söz konusu simülasyonda, bir protondan 100 kat daha kütleli zayıf etkileşimli büyük kütleli parçacıktan (WIMP) oluştuğu var sayıldı.

karanlık madde

Benzer WIMP karanlık madde bilgisayar simülasyonları daha önceleri de yapılmıştı. Bu seferki simülasyonda karanlık madde, tıpkı gözlemlendiği gibi galaksiler etrafında haleler oluşturdu. Ancak işin asıl ilginç tarafıysa bu halelerin tüm kütle ölçeklerinde oluşmasıydı. Bu halelerin benzer yapıları da vardı; en yoğun oldukları yer merkezleri, daha dağınık oldukları yer uçlarıydı.

Karanlık madde ile ilgili ortaya atılan fikirlerden bir tanesi de karanlık madde parçacıkları çöktüğünde gama radyasyonu yaymalarıydı. Gama ışınları üzerinde yapılan gözlemlerde, galaksimizin merkezinden gama ışını fazlalığı geldiğine dair ipuçları yakalanmıştı ki bunu karanlık maddenin tetiklediği düşünülüyor. Bu simülasyon modelinde de gama radyasyonunun çoğunluğu küçük halelerden geliyordu.

Halenin boyutunun gama ışını spektrumunu etkilediği düşünülecek olursa bu modelin, Samanyolu Galaksisi ve diğer galaksilerdeki gama ışını fazlalığına dair belirli tahminler yapılmasını sağlayacağı düşünülüyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/simulation-reveals-what-dark-matter-might-look-like-if-we-could-see-it
34
7
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
34
7
3
2
1