Kargalar Aslında Kaç Yıl Yaşar? Gerçekler, Bugüne Kadar Duyduklarınızdan Çok Farklı!

22
1
1
0
0
Kargalar yüzlerce yıl yaşayan kadim canlılardır desek eminiz pek çok kişi bu düşünceye katılacaktır. Peki, gerçekten öyle mi? En yaygın şehir efsanelerinden birine göre kargalar 500 yıl bile yaşayabilmektedirler. Bilimsel gerçeklerin ise bu sayıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Kargalar kaç sene yaşar, kargaların ömrü ne kadar gelin yakından bakalım.

Nerede bir karga görsek önce biraz ürperir, daha sonra şaşkınlıkla karışık bir hayranlık duygusuyla ona bakarız. Hayranlık duyarız çünkü o karga kimbilir yüzlerce yıllık hayatı boyunca neler neler görmüştür. Yüzlerce mi? Evet, herkesin bildiği üzere kargalar 200 hatta 500 yıl bile yaşarlar. Düzeltelim, herkesin bildiği üzere değil herkesin inandığı üzere; çünkü gerçekte kargalar bırakın yüzlerce seneyi, yüz sene bile yaşayamazlar.

Gerçekten dünyamızda yaşayan bazı canlılar var ve bunlar yüzlerce yıl yaşayabiliyorlar. Ancak karga bunlardan bir tanesi değil. Hatta şaşıracaksınız, pek çok karga daha 1 yaşına gelmeden açlık ve hastalık gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak ölüveriyor. Peki, bu gerçeklerle alakası olmayan şehir efsanesi nasıl ortaya çıktı? Gelin kargalar kaç sene yaşar yakından bakalım ve bu yanlış bilginin nasıl yayıldığını görelim.

karga

Önce kargaları tanıyalım:

Kargalar, Corvus cinsinden Corvid ailesinin üyesi olan kanatlı canlılardır. Son derece zekidirler ve hayatta kalma becerileri yüksektir. Ortak adları karga olan yaklaşık 35 kuş türü vardır. Antartika kıtası dışında dünyanın neresine giderseniz gidin o bölgenin özelliklerine göre evrimleşmiş bir karga türü ile karşılaşabilirsiniz. 

Kargalar hepçil bir beslenme biçimine sahiptir. Meyve, sebze, tohum, tahıl, böcek, leş, omurgasızlar, kuş yumurtaları, yavru kuşlar ve avlayabildikleri diğer yavru hayvanlarla beslenirler. Sosyal ve savunmacı hayvanlardır. Alanlarını korumak için mücadele verirler. Yaşam süreleri türlerine ve yaşadıkları ortama göre değişiklik gösterir. 

karga

Kargalar kaç sene yaşar?

Türüne ve yaşadığı ortama göre değişiklik gösterse de bir karganın ortalama yaşam süresi 15 ile 20 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Çoğu karga henüz yavruyken ölür. İklim şartları ve beslenme yapısı uygun bir bölgede yaşayan kargalarla birlikte evcil olarak beslenen kargalar çok daha uzun yaşayabilirler. Ancak kargaların yüzlerce yıl yaşadığına dair tek bir kanıt bile yoktur.

Kargaların türlerine göre ortalama ömürleri:

  • Amerikan kargası
  • Leş kargası
  • Torres kargası
  • Kapşonlu karga

karga

Amerikan kargası

Amerikan kargası olarak bilinen karga türünün doğadaki ortalama ömrü 7 - 8 yıldır. Bazı üyelerinin 15 - 30 yıl yaşadıkları da görülmüştür. Yaşam süresi; bulunduğu iklime, doğal avcılarına ve yiyecek bulma potansiyeline göre değişmektedir. 

Leş kargası

Batı Avrupa ve Doğu Asya bölgesinde bulunan ve leş kargası olarak bilinen karga türünün doğadaki ortalama ömrü 4 - 7 yıldır. Bazı üyelerinin 12 - 14 yıl yaşadıkları da görülmüştür. Yaşam süresi; bulunduğu iklime, doğal avcılarına ve yiyecek bulma potansiyeline göre değişmektedir. 

Torres kargası

Avustralya kargası ve papua kargası olarak da adlandırılan torres kargasının yaşam süresi hakkında pek fazla güvenilir veri bulunmuyor ancak doğada ortalama ömrünün 20 yıla kadar uzayabileceği biliniyor. Yaşam süresi; bulunduğu iklime, doğal avcılarına ve yiyecek bulma potansiyeline göre değişmektedir. 

Kapşonlu karga

Şehir koşullarında, ormanlarda, çöplüklerde ve benzeri ortamlarda yaşam becerisi gelişmiş bir tür olan kapşonlu karganın ortalama ömrü 7 - 9 yıldır. Bazı üyelerinin 14 yıl yaşadığı da görülmüştür. Yaşam süresi; bulunduğu iklime, doğal avcılarına ve yiyecek bulma potansiyeline göre değişmektedir. 

karga

Kargalar vahşi doğada ne kadar yaşayabilirler?

Eğer bugüne kadar kargaların gerçekten yüzlerce yıl yaşadığını düşünüyorsanız biraz şaşırabilirsiniz çünkü vahşi doğada pek çok karga daha yavruyken ölmektedir. Pek çoğu 1 yaşını görmeden ölürken büyük bir bölümü de cinsel olgunluğa eriştiği 2 - 4 yaşını göremeden ölmektedir. Amerikan kargalarının %89’unun üreme yaşına gelmeden öldüğü biliniyor.

Elbette kargaların vahşi doğadaki yaşam süresi bulundukları iklime, doğal avcılarının bölgedeki sayısına ve yiyecek bulma potansiyeline göre değişiklik göstermektedir. Bir karga şans eseri doğada çok iyi şartları yakalamış bile olsa yaşayacağı maksimum ömür 20 yıl olacaktır. Çoğunun gördüğü maksimum ömür 15 yıl kabul edilir ve bu süre onlar içinde son derece uzundur.

karga

Evcil kargalar ne kadar yaşayabilirler?

Kargalar vahşi hayvanlardır ve kafeste beslenmeleri onlar için pek uygun değildir. Ancak bazı türler şehir hayatına ve insanlara zaman içinde alışmışlardır. Bu türlerden bazıları evcil olarak beslenmektedir. Elbette vahşi doğadaki gibi avcılar, soğuk ve yetersiz beslenme olmadığı için çok daha uzun yaşayabilmektedirler.

Bugüne kadar en uzun süre yaşamış karga unvanını Tata isimli bir karga taşıyor. Söylenene göre Tata 1947 yılında doğdu ve 2006 yılına kadar yaşayarak 59 yaşında öldü. Amerika Birleşik Devletleri’nin Woodstock kasabasındaki Bearsville bölgesinde yaşamış olan Tata’nın böyle uzun süre yaşaması kuşbilimcilere göre mümkün. Çünkü kargaların böyle bir genetik potansiyeli var ancak vahşi doğa ister istemez ömürlerini kısaltıyor. 

karga

Kargalar neden ölür?

Kargaların büyük bir bölümünün henüz yavruyken ölmelerinin en büyük nedeni viral enfeksiyonlardır. Çünkü üreme yaşına gelmeden önce tüm yavruların bu tür enfeksiyonlara karşı büyük bir hassasiyetleri vardır. Bir dönem Batı Nil virüsü adlı bir enfeksiyonun Amerikan kargalarının %75’ini yok ettiği görülmüştür.

Hastalıklardan sonra kargaların en büyük ölüm nedeni doğal avcılarıdır. Doğan, şahin, baykuş, kartal, vizon, tilki, yaban kedisi ve daha pek çok yırtıcı için kargalar birer av konumundadır. Kargaların diğer bir ölüm nedeni de açlıktır. Doğru bir iklimde değilse bir karganın, özellikle yavrunun, kış aylarını atlatması son derece zordur. 

karga

Peki, kargaların neden yüzlerce yıl yaşadığını düşünüyoruz?

Kargalar genel olarak simsiyahtır, tüyler ürperten sesler çıkarabilirler, leş yiyebilirler, mezarlıklarda yaşayabilirler ve son derece zekidirler. Tüm bu özellikler bir araya geldiği zaman kargalar binlerce yıldır mitolojilere bile konu olmuşlardır. Onların her zaman şeytani güçlerle anlaşma içinde oldukları ve hatta dünyamızda onların birer elçisi olarak çalıştıklarına inanılmıştır.

Geçmişten gelen bu inanış, popüler kültürün de etkisiyle günümüze kadar gelmiştir. Kargaların şeytani olduklarına dair sayısız kitap ve film var. Tekinsiz canlılar olduğuna inandığımız kargalar bir de son derece zeki oldukları için ister istemez onların şeytanla anlaşma yaptıkları, yüzlerce yıl yaşadıkları, intikam aldıkları gibi sayısız efsane ortaya çıkmış ve günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. 

Yüzlerce yıl yaşadığına inandığımız kargalar kaç sene yaşar sorusunu yanıtlayarak aslında oldukça normal bir ömrü olan bu zeki canlılar hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Belki gerçekten kargalar yüzlerce yıl yaşıyor ama şeytani güçler bunu bilmemize izin vermiyor ne dersiniz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

22
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
1
1
0
0