Astronomlar, Sırra Kadem Basan Bir Nötron Yıldızının Yerini Tespit Etti

11
3
0
0
0
Gökbilimciler, bundan yaklaşık 32 yıl önce tarihin en parlak yıldız patlaması olan Supernova 1987A olayını tespit etmişlerdi. 160 bin ışık yılı uzaklıktaki süpernovada patlayan bir yıldızın ölü kalıntılarının bulunduğu açıklandı.

NASA, bundan yaklaşık 32 yıl önce bir patlamaya denk geldi. Supernova 1987A ismi verilen bu patlama ilk olarak Şubat 1987’de tespit edildi ve NASA’ya göre bu patlama, son 400 yılda yaşanan en parlak ve en büyük yıldız patlamalarından biri oldu. Gökbilimciler, bu patlamanın ardından yıldızın kalıntılarını tespit etmek için mücadele etmeye karar verdiler.

Kozmik bir toz bulutu ile çevrili olan bu yıldız kalıntılarının bulunması konusunda fazlasıyla çaba sarf edilse de gökbilimciler patlayan yıldızın kalıntılarını bulamamışlardı. Cardiff Üniversitesi’nde bu konuyu araştırma yoluna giren ekip, yeni bir haber ile konuyu yeniden gündeme getirdi. Araştırmacılar, yıldızdan çıkan ışığın toz bulutuyla etkileşimini inceledi ve patlamanın kalıntılarının bulunabileceği bir bölge tespit ettiklerini belirtti.

Patlamanın kalıntılarının toz ve gaz bulutu arasında gizlendiğine inanılıyor

Nötron yıldızı

Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, 160.000 ışık yılı uzaklıktaki Büyük Macellan Bulutu’nda meydana gelen patlamanın kalıntılarını bulmak için hala büyük çaba sarf ediyor. Patlama ilk olarak 23 Şubat 1987’de meydana geldi ve daha sonrasında birkaç tane daha patlama yaşandı. Gökbilimciler, bu durumdan ötürü nötron yıldızının bir toz bulutu ve gaz bulutu arasında gizlendiğine inanıyor ve yıldızın bu bölgede olduğunu düşünüyor.

Araştırmacılar, Şili’de bulunan Atacama Çölü’ndeki Atacama Large Millimeter Array (ALMA) radyo teleskobu ile çekilmiş keskin ve hassas görüntüler üzerinde çalışarak yıldızın tam yerini belirlemeye çalışıyor. Nötron yıldızından yayılan parlak ışığın toz bulutuyla olan etkileşimi, onun tam yerinin belli olmasına yardımcı oluyor. Raporlara göre ekip, çevresindekilerden daha parlak olan bir toz bulutu buldu ve bu toz bulutunun yeri, nötron yıldızının şüpheli yeriyle eşleşiyor.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7706073/Location-missing-neutron-star-finally-30-years.html
11
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
3
0
0
0