Kendi Kendine Çalan İlginç Nano Gitar Teli

14
1
1
1
1
Yngwie Malmsteen de olsanız, Steve Vai de olsanız, gitar çalmayı yeni öğrenen biri de olsanız yaptığınız hareket fizik anlamında aynıdır: Bir tele vurarak titreşim yaratırsınız. Bu, bilim insanlarının yaptığı çalışma da aynı ancak tek bir farkla; nano boyutlu tele elektrik akımıyla vuruyorlar.

Gitar yapmak bir zanaattir. Akustiğini sağlamak, uygun ağacı uygun şekilde işlemek zordur. Dengeyi tutturmak önemlidir ve tellerin boyu çıkan sesi etkiler. O yüzden bazen nota düşmek için teller ayrıca sıkıştırılır. 

Aşırı minik bir Slash olsaydı nasıl gitar çalardı? Bu soruya cevap olabilecek bir çalışma gerçekleştirildi. Nano ölçekte, gitar telini andıran bir tel, elektrik akımıyla tetiklenerek hareket üretti. 

Telin, kendi kendini çalabildiği keşfedildi:

slash

Araştırmacılar, cihazı oluşturmak için yaklaşık 3 nanometre çapında bir karbon nanotüp alıp iki metal destek arasında gerdi. Daha sonra da mutlak sıfır noktasının 0,02 derece üstüne kadar soğuttukları düzeneğe elektrik verdiler. Tüpün orta kısmı, titreşebilecek kadar serbest durumdaydı. Araştırmacılar da elektrik direncindeki değişimi böyle ölçebildiler. Öte yandan araştırmacıları esas şaşırtan, doğru şartlar altında telin dış bir güce ihtiyaç duymadan kendi kendine çalabildiğini keşfetmeleri oldu. 

Araştırmanın lideri Dr. Edward Laird, ilk başta bu duruma anlam veremediklerini ancak daha sonra bu kadar küçük ölçekte elektrik akımının temel olarak elektronlar arasında yer değiştirmeye sebep olduğunu söylerken bu hareketlerin, genelde rastgele olduğunu ancak doğru şekilde manipüle edildiklerinde bir salınım oluşturduğunu keşfettiklerini belirtiyor. 

nanostring

Peki bu nano gitarı boş bıraktığınızda hangi notayı çalıyor? Araştırmacılar, bu sesin A yani La notası olduğunu söylerken yine de bu sesin standarttan 21 oktav daha düşük olduğunu belirtiyor. 

Bilim insanlarının amacı elbette ki bir nanometal grubu kurmak değil. Bu yapı sayesinde egzotik kuantum sıvılarının; vizkozite değerlerinin ölçümü, özel mikroskopların geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gibi alanlarda kullanılacağı belirtiliyor. Araştırma, Nature Physics dergisinde yayınlandı. 

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191014111731.htm
14
1
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
14
1
1
1
1