Kripto Para Yatırımlarınızı Korumanın En Güvenli Yolu: İşte Sizler için Hazırladığımız Farklı Soğuk Cüzdan Önerileri

2
1
0
0
0
Kripto para yatırımlarının güvenliği söz konusu olduğunda çoğu kişinin önerdiği en etkili yöntem soğuk cüzdanlar dersek yanlış olmaz. Soğuk cüzdan nedir, ne işe yarar sorularını yanıtladık ve soğuk cüzdan tavsiyelerimizi derledik.

Kripto paranızı saklamak için iki popüler yöntem var. İnternet ortamında; kayıtlı olduğunuz borsa ya da cüzdan uygulamasının bağlı olduğu bulut sisteminde şifrelenmiş sıcak cüzdanlar; bir de bu bilgilerin fiziksel USB bellek benzeri bir donanıma kaydedildiği sıcak cüzdanlar.

Donanım cüzdanları veya bir başka adıyla soğuk cüzdanlar, kripto ve NFT gibi blok zincir tabanlı varlıkları saklamanın en güvenli yolu olarak bilinir. Ancak, hangi soğuk cüzdanın en güvenli olduğunu nasıl bileceksiniz? Bazı soğuk cüzdanları sizler için araştırdık ve liste halinde sunduk, böylece sizin yapmanız gereken tek şey, kendiniz için en uygun olanını seçmek.

Soğuk cüzdan nedir?

Kripto alanı için önerilen güvenlik seçeneklerinden birisi soğuk cüzdanlardır

Dijital varlıklarınızı güvende tutmak istediğinizde, soğuk cüzdanlar sizin için harika bir seçenek olabilir. Kripto para birimleri gibi çevrimiçi varlıklarınızı saklamak için kullanılan bu şık donanım cihazları, internete bağlı olmadıkları için sizi çevrim içi tehditlerden korur. Dolayısıyla, online cüzdanlardan farklı olarak daha güvenli bir seçenek sunarlar. 

Bunların dışında soğuk cüzdanlar, özel anahtarınız ve diğer dijital varlıklarınızı saklamak için tasarlanmıştır ve bilgisayarınıza bağlayarak kullanabilirsiniz. Bu da demek oluyor ki çevrim içi saldırılar veya kötü amaçlı yazılımlar gibi internetle ilgili tehditlerden etkilenmezsiniz.

Kripto yatırımcıları neden soğuk cüzdan kullanmalı?

Soğuk cüzdanları bilgisayarınıza bağlayarak çalıştırılabilirsiniz

Kripto paralar, blok zincirleri güvenilir, ancak insanlar hiç güvenilir değiller. Bunun en somut örneği, ülkemizdeki 200.000'e yakın yatırımcıyı dolandıran Thodex borsasıydı. Borsanın sahipleri, kullanıcıların dijital varlıklarını alarak yurt dışına kaçmışlardı. İşte bu tip durumlar engellemenin, güvenlik sorununu kökten çözmenin bir yolu var: Soğuk cüzdanlar.

Peki, soğuk cüzdanlar neden en güvenli yol olarak kabul edilir? Kripto yatırımlarınızı borsalarda saklamanız halinde, borsalar cüzdanlarınızdaki yatırımlara erişebilir ve bu pek de iyi bir şey değildir (az önce bahsettiğimiz gibi, Thodex tam olarak bunu yapmıştı). Başka bir seçenekte ise kripto yatırımlarınızı Metamask gibi yazılım tabanlı cüzdanlar aracılığıyla saklamaktır, ancak bu da güvenlik riskleri taşır. Bilgisayarınızda bir hacker'ın tuzağına düşerseniz, tüm yatırımlarınızı kaybetme ihtimaliniz yüksektir.

Soğuk cüzdan seçeneğinde ise yatırımlarınızı aşağıda listelediğimiz cüzdanlardan birine aktarıp istediğiniz zaman kullanabilirsiniz ve bilgisayar korsanlarının erişimi yazılım tabanlı cüzdanlara göre daha düşük ihtimal taşır olur. Yani, tüm kontrolün en çok sizde olduğu seçenek budur.

İşte Sizler İçin Hazırladığımız Soğuk Cüzdan Önerileri

En popüler ürünlerden: Ledger Nano X

Ledger Nano X en ünlü soğuk cüzdanlardan birisidir

Öncelikle Ledger’in donanım cüzdanları sektöründe en saygın markalardan birisi olduğunu belirtmemiz gerekir. Ledger Nano X, bilgisayar korsanlarını ve dolandırıcıları dışarıda tutan bir CC EAL5+ güvenli çip öğesi kullanır.

Ayrıca 5000’den fazla kripto parayı destekleyen Ledger, Ledger Nano X ile cihaza indirilen uygulamaları izole etmek için tasarlanmış kendi özel işletim sistemine de sahiptir. Bu işletim sistemi, cihazınıza kötü amaçlı bir uygulama indirilmesi durumunda güvenliğin tehlikeye atılmamasını sağlamak için yapılmıştır. 

Ürüne göz atmak ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz!

Tasarım açısından ciddi şekilde farklılaşan bir ürün: SecuX V20

SecuX V20 tasarımı ile dikkat çeken bir soğuk cüzdandır

Ledger cüzdanlarına benzer şekilde SecuX V20, EAL5+ güvenli çip elemanı kullanır. Ayrıca, yuvarlak dizaynı ile diğer cüzdanlardan benzersiz bir şekilde tasarlanmıştır ve kolay görüntüleme ve keyifli gezinme için 2,8 inç renkli dokunmatik ekrana sahiptir.

Bunların dışında BIP32, BIP39 ve BIP44 Standardı 12, 18, 24 kelimelik kurtarma cümlesi desteği ile dikkat çeken Secux V20, Bitcoin, Ethereum, Solana, Cardano, ERC-20, ERC-721, ERC-1155 ve 1.000'den fazla kripto parayı desteklediğini belirtmek gerekir.

Ürüne göz atmak ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz!

Parmak izi sensörüne sahip: D’cent Biyometrik Cüzdan

D'Cent biyometrik özelliği ile dikkat çeken bir soğuk cüzdandır

Adından da anlaşılacağı gibi, pratik olarak çalışan biyometrik güvenliğe sahip D’cent, bu özelliğiyle güvenlikte ön plana çıktığı söylenebilir. Ek olarak, USB kablosu bağlantı desteğine ek olarak taşınabilirlik için yerleşik Bluetooth bağlantısına da sahiptir, ancak kripto para birimleri için sınırlı desteğe sahiptir.

IoTrust'un donanımı Kore'de üretilmiştir ve işlemlerin onaylanmasına yardımcı olmak için merkezi parmak izi sensörüne ek olarak 1,1 inç OLED ekrana ve dört fiziksel düğmeye sahiptir. Ayrıca 585 mAH pil ve mikro USB bağlantı noktası vardır.

Ürüne göz atmak ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz!

Daha büyük bir ekran isteyenler için: Trezor T

Trezor ünlü soğuk cüzdanlarından birisidir

Trezor’u piyasadaki en popüler bir başka donanım cüzdanı markalarından birisi olarak kabul edebiliriz ve bunun en büyük sebebi olarak Trezor T modeli dersek de yanılmayız.

Trezor T, güvenliği daha da artıran ve bazı durumlarda diğer donanım cüzdanlarının ötesine geçen Shamir Backup'ı (SLIP39) kullanan ilk donanım cüzdanlarından birisidir. Ayrıca küçük ekranıyla da dikkat çeken bir tasarımıyla da ön plana çıktığı söylenebilir.

Ürüne göz atmak ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz!

Sadece fiziksel bağlantı ile çalışan Ledger Nano S Plus

Ledger Nano S Plus, Ledger'in önde gelen soğuk cüzdanlarındandır

Bir başka Ledger önerimiz olan Ledger Nano S Plus’a, Nano X’in küçük kardeşi dersek yanılmayız. Güvenlik söz konusu olduğunda, tüm Ledger cüzdanları aynı güvenlik teknolojisini kullanır. Bu nedenle, Ledger Nano S Plus, Nano X ve hatta Ledger Stax kadar eşit derecede güvenlidir.

Peki Nano S Plus'tan farklı olan ne? Temel fark, Bluetooth veya pil olmamasıdır. Yalnızca USB portuna takıldığında çalışıyor. Bluetooth kötü amaçlı etkinlikleri davet edebileceğinden, bunun aslında Nano S Plus'ı daha güvenli hale getirdiği ise tartışılabilir.

Ürüne göz atmak ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz!

Kartvizit boyutlarıyla dikkat çeken SecuX W20

SecuX W20 iyi bir soğuk cüzdandır

SecuX donanım cüzdanlarını arasında ikinci bir alternatif olan SecuX W20’nin, kullanılabilirlik ve işlevsellik açısından Secux V20’den hiç bir farkı yok.

Bu iki ürünün arasında fiyat farklılığına da sebep olan en önemli farkları ise tasarımları ve fiziksel özellikleri. İlk önerimiz olan SecuX V20 modelinde yuvarlak ve daha ayrıntılı bir tasarım söz konusudur. Ancak SecuX'ın W20 modelini incelediğimizde, önceki önerilerimizden V20'ye göre daha sade ve düz bir tasarımla karşımıza çıkıyor. 

Ürüne göz atmak ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz!

Türkiye'deki resmi olarak satılmayan ama yurt dışından edinebileceğiniz soğuk cüzdanlar da var.

İPod1'in yaratıcısı ile hazırlanan Ledger Stax

Ledger Stax, Ledger'in son ürünlerinden birisidir

Ledger'in zaten dijital varlık korumada önde gelen markalardan olduğunu belirtmiştik ve son ürünüyle birlikte bu alanda dikkatleri tekrar üstüne çekmeyi başardı. Geçtiğimiz aylarda Ledger, dijital varlık sahipliğine açıklık ve güven sunmak için iPod1'in yaratıcısı Tony Fadell ile ortaklık kurarak Ledger Stax cüzdanını duyurdu.

Ledger'in CEO'su Pascal Gaulthier ise bu ilginç hamlesinin sebebini şöyle özetlemişti: ''Daha fazla insanı Ledger'in donanım cüzdanını benimsemeye ikna etmek için Fadell'in kitlesel pazar ürünleri üretme konusundaki uzmanlığından yararlanmayı istiyoruz''.

Ürüne göz atmak ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz!

Tam bir dijital tuğla: Ellipal Titan

Ellipal Titan önde gelen soğuk cüzdanlardan birisidir

Ellipal Titan donanım cüzdanının internetten tamamen bağlantısı kesilmiştir ve diğer cihazlara bağlanmak için sınırlı seçeneklere sahiptir. Bunun sebebi ise açıktır, kullanıcılara ve varlıklarına en üst düzeyde güvenlik sağlamak. Bununla birlikte, Ellipal Titan'ın USB'si yok, Bluetooth özelliği yok, WIFI'a bağlanamıyor, NFC özelliği yok ve hücresel bağlantısı yok. Yani anlayacağınız Elliptal Titan için özel anahtarlarınızı saklayan dijital bir tuğladır desek pek de hatalı sayılmayız.

Ancak Bitcoin, Ethereum, Solana başta olmaz üzere 10.000'den fazla kripto para ile uyumlu olmasının yanı sıra, 4 inçlik büyük dokunmatik ekranı, üçgen kamerası ve şık telefon benzeri görünümüyle de bir o kadar dikkat çekicidir. 

Ürüne göz atmak ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz!

2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0