Mars’taki Yeraltı Göllerinin Varlığından Şüphe Ettiren Bir Bulgu Ortaya Çıktı

33
3
3
3
0
NASA, yeni bir çalışmada Mars’ta göllerin çok daha yaygın olduğunu ortaya çıkardı. Ancak bu göllerden bazıları, içerisinde sıvı barındırmak için fazla soğuk bölgelerdeydi. Bilim insanları, gelen sinyallerin su dışında bir madde olabileceğini düşünürken suyu sıcak tutacak başka nedenleri de belirtti.

Hep kuru ve tozlu bir gezegen olarak bildiğimiz, bize hep çölü andıran gezegen Mars, 2018’de elde edilen bulgularla bu izlenimini güncellemişti. Dünya’dan yapılan incelemelerde Mars’ın yüzeyinin altında suyla dolu bir göl, diğer bir deyişle bir yeraltı havuzu olduğu saptanmıştı. Yeni bir bulguyla birlikte işler iyice ilginç bir hal almaya başladı.

Dünya’dan gönderilen radar sinyalleriyle saptanan havuzun yalnız olmadığı ise geçen sene ortaya çıkmıştı. Yakın zamanda ise bu göller ağı hakkında şaşırtıcı bir bilgi ortaya çıktı. Göllerden bazıları, sıvı formda su barındırmak için fazla soğuk bölgelerdeydi.

Göllerin sıcaklığı, sıvı barındıracak cinsten değil:

mars göl

2018’de bulunan yeraltı gölünden sonra geçen sene birbirlerine yakın birçok göl olduğu keşfedilmişti. Bu göller Dünya’dan gönderilen sinyallerle tespit ediliyor, radarda parlak bölgeler olarak gözüküyorlardı. Yeni yapılan bir incelemede sıvı içerdiği söylenen bu parlak bölgelerin sıvı içermek için fazla soğuk bölgelerde olduğu ortaya çıktı. Onlarca yeni gölün de bulunduğu yeni çalışmada belirtilene göre bazı göllerin bulunduğu bölgenin ısısı donma noktasının o kadar altında ki, donma noktası daha düşük olan tuzlu suyun bile donması gerekiyor.

NASA’nın jet laboratuvarından Jeffrey Plaut, yine bolca gölün bulunmasının ardından şu açıklamalarda bulundu: “Bu sinyallerin sıvı halde suyu işaret edip etmediğinden emin değiliz, ancak bu göllerin ilk çalışmanın önerdiğine göre çok daha yaygın olduklarını görüyoruz. Ya Mars’ın güney kutbunun altında su oldukça yaygın, ya da bu sinyaller başka bir şeyi ifade ediyor.”

Bazı materyaller, gönderilen radar sinyallerini diğerlerinden çok daha iyi yansıtıyor. Sıvı formda su da bunlardan biri. Burada sıvı su dışında bir şey olabileceği fikri reddedilmiyor ancak uzmanlar şimdilik suyun en yerinde tahmin olduğunu düşünüyor. Araştırmacılar, suyun soğuk bölgeye rağmen donmamasının bölgede bulunuyor olabilecek jeotermal ısı akışından kaynaklanıyor olabileceğini söylüyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/those-underground-lakes-on-mars-just-got-more-mysterious
33
3
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
33
3
3
3
0