NASA, Yüzlerce Aracın Bulunduğu 'Uzay Mezarlığı'nı Haritalandırdı

22
4
2
1
0
NASA, yaptığı testlerde ve tamamladığı görevlerde kullandığı uzay araçlarının kalan parçalarını, okyanusun uzak bir noktasına gömüyor.

Uzayı araştırmak ya da dünyadaki hayatı kolaylaştırmak için üretilen binlerce uzay aracı ve uydu bulunuyor. Bu araçlar, görev sürelerini tamamladıklarında yok ediliyorlar.

Küçük boyutlu araçlar, atmosferde düşerken yanarak yok oluyorlar. Büyük parçalı ve atmosferde yok olmayacak yapılar ise Point Nemo olarak adlandırılan bölgede okyanus sularına gömülüyor.

Point Nemo, yaklaşık olarak 4 kilometre derinliğinde ve Avustralya ile Güney Amerika arasında yer alıyor. En yakın kıyıdan 1600 kilometre uzakta bulunan bu bölge, bütün test araçlarının ve uydularının mezarlığı olarak biliniyor. Rusya, 2001 yılında 120 tonluk MIR uzay laboratuvarını bu bölgeye indirmişti.

Bölgede çok az doğal yaşam bulunuyor ve uyduların, insanların yaşadığı alanlara düşmemesi için kullanılıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu da 2024 yılında görevini tamamladığında bu bölgeye iniş gerçekleştirecek.

İnsanlara oldukça uzak olan bu bölge, Avrupa Uzay Ajansı’ndan bilim insanı Stijn Lemmens tarafından ‘uzay mezarlığı’ olarak tanımlanmıştı.

Bölgeye bugüne kadar SpaceX roketi, 5 ESA kargo gemisi, 6 Japon HTV kargo gemisi ve 120 kadar Rus ikmal aracı düştü. NASA, bölgedeki yıkıntıların bir haritasını çıkardı. Böylece hangi aracın nereye düştüğü ve nasıl bir düşüş etkisi yarattığı öğrenilmiş oldu. 

Uzmanlar, çok hızlı seyahat eden araçların inişleri için çok dakik çalışmak ve çok dikkatli hesaplamalar yapmak durumundalar.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1139363/nasa-space-graveyard-spacecraft-hidden-buried-point-nemo-space-news
22
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
4
2
1
0