Nazilerin 20 Milyon Dolarlık Porsche’si Skandal Bir Hata Yüzünden Satılamadı

45
11
3
3
2
1939 yılında Ferdinand Porsche, dönemin Nazi yönetiminden gelen talep doğrultusunda Type 64 adlı bir yarış arabası modeli tasarlamıştı. California’daki müzayedede satılması beklenen araç, yapılan skandal hata yüzünden satılamadı.

Müzayedelerde genellikle çok profesyonel, işinin ehli ve diksiyonu oldukça düzgün insanların görev alması beklenir. ABD’de yapılan müzayedede ise ilkokul 4. sınıf seviyesi bir hata yüzünden, en az 20 milyon dolar değer biçilen bir Nazi Porsche’si satılamadı. 

Kaliforniya’da yapılan açık artırmada, müzayede sahibinin 13 milyon dolardan başlattığı satış, ekrana yansıtılan rakamlarda yapılan hatadan dolayı durduruldu. İngilizce’de 13 anlamına gelen thirteen sözcüğünü 30 anlamındaki thirty anlayan bir görevli, ekrana da bu rakamı yansıttı. Daha sonra da 17 anlamındaki seventeen sözcüğü de seventy yani 70 olarak ekranda yer aldı. Yani katılımcıların gözden çıkaracakları para, yapılan skandal hata nedeniyle birden çok arttığı için insanlar teklif veremedi. 

Müzayede katılımcıları ise açık artırmayı düzenleyen Sotheby’s adlı şirketi alkış ve ıslıklarla protesto etti. CNN, satışın gerçekleşmeme sebebi olarak rezerv fiyata ulaşılamamasını muhtemel gerekçe olarak sundu. 

Porsche Olmayan Porsche: Type 64

porsche-type-64-direksiyon

Type 64, teknik olarak bir Porsche değilse de atası konumunda bulunuyor. Bu sıra dışı otomobil, döneminin Nazi Almanya’sı ile Faşist İtalya’sı arasında imzalanan Çelik Paktı kutlaması için yapılması kararlaştırılan Berlin-Roma rallisinde yarışması için üretildi. Type 64 üretildikten sonra çıkan savaş nedeniyle ralli yapılamadı. Aracı Nasyonal Sosyalist Sürücüler Kolordusu üretmişti. 

Ferdinand Porsche, Nazi Partisi ve SS üyesi olarak o dönemde Hitler’in emriyle Almanlar için ucuz otomobil üretmekte olan Volkswagen’de tasarımcıydı. Daha sonra kendi adını verdiği bu araçta bol miktarda VW parçası kullanan Porsche, aracın gövdesini de uçaklarınkine benzer bir alaşımdan üretmişti. 

Araç ilk başta siyah olsa da daha sonra önce turkuaz sonra da gümüş rengi boyandı. Zaman içerisinde otomobilin direksiyon düzeneği, park lambaları ve frenleri de değiştirildi. 

Aracın 17 milyon dolara satılması durumunda Type 64, bugüne kadar satılmış en pahalı Porsche ünvanını da ele geçirecekti. 

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49393958
45
11
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
45
11
3
3
2