Gökdelenler Şehri New York, Titanik Gibi Batıyor! Sebebi Ne Buzullar, Ne İklim Değişikliği…

18
4
4
0
0
Bilim insanları, New York'un milyonu aşkın betonarme yapı yüzünden battığını ortaya koydu.

İnsanlık olarak yeryüzüne koca koca şehirler kurduk, yüz binlerce tonluk yapılar inşa ettik. Peki hiç bu yapıları görürken şehrin batma riskinin olduğunu düşündünüz mü? Bilim insanları bunu düşündü ve gökdelenler şehri New York City hakkında çarpıcı bir araştırma ortaya koydu.

Araştırmanın özeti: New York batıyor! Üstelik bu batma, şehir topraklarına inşa edilen gökdelenlerin ağırlığından kaynaklanıyor. Üstelik batma hızı da hiç de hafife alınacak cinsten değil.

New York, tektonik plakaların en yüksek hareket hızına eşit derecede batıyor:

new york

Araştırma sonuçlarına göre New York, gökdelenlerin ağırlığı nedeniyle her yıl 1-2 milimetre batıyor. Bu değer, bugüne kadar gözlemlenen en yüksek tektonik plaka hareketliliğine eşdeğer seviyede.

1-2 milimetre kulağa ilk etapta düşük gelse de bu, şehrin genelindeki ortalama değer. Şehrin bazı bölgeleri, yılda 1-2 milimetreden daha fazla batıyor.

Ayrıca şehrin batması, akıllara büyük bir riski de getiriyor: Taşkınlar ve seller. Sonuçta zenginler bölgesi Manhattan bile güncel deniz seviyesinden sadece 1-2 metre yükseklikte. Aslında ekipten Tom Parsons da araştırmanın amacının bu riskleri gündeme getirmek olduğunu şöyle belirtti:

“Makalenin amacı, kıyı, nehir veya göl kıyısında inşa edilen her ek yüksek binanın gelecekteki sel riskine katkıda bulunabileceği konusunda farkındalık yaratmaktır.”

Her şey tamam, peki New York ne kadar ağır da batmaya başladı?

Ekip, New York City’nin ağırlığını ortalama olarak ölçtü. Bir milyondan fazla yapıya sahip olan New York City’ni toplam 764 milyar kilogram, yani 764 milyon ton ağırlığa sahip olduğu ifade edildi.

Kaynak : https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2022EF003465
18
4
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
18
4
4
0
0