Bir Tanesi Hariç Türkiye’deki Tüm YouTuberları Sollayan Tuhaf Kanal: Prenses Elif

265
43
24
15
13
Danla Bilic, Orkun Işıtmak, Kafalar ve daha nicesi… Hepsinin toplam izlenme sayısı bile Prenses Elif isimli tuhaf kanala yetişemiyor. 3 milyon abonesi olan Prenses Elif, toplamda 4,6 milyar izlenme ile neredeyse 10 milyon abonesi olan Enes Batur’a yetişmiş durumda. Peki bu ilginç kanal neden, nasıl bu kadar çok izleniyor.

YouTube gerçekten de garip bir yer. Farklı kitlelere hitap eden pek çok içerik var. Kaliteli, öğretici, orijinal ve eğlenceli içeriklerin sayısı oldukça az. Bunun en büyük kanıtı ise Prenses Elif gibi kanallar. Daha önce YouTube tarafından kapatılan Salih Reyiz’in Dünyası ile benzer içeriklere sahip olan Prenses Elif’in tüm videoları milyonlarca görüntülemeye sahip.

Bugün sokağa çıksanız ve ilginç bir olayı kayıt altına alsanız YouTube’da viral olma şansınız, bir kamyon samanda kürdanı bulmak kadar düşük. Ancak bir şekilde Prenses Elif isimli kanalın ardındaki aile bu döngüyü kırmış durumda. Üstelik Elif’in anne ve babası son derece sıradan videolar ile yıllardır bunu yapıyor. 

Toplamda 4.6 milyar görüntüleme alan Prenses Elif ne kadar para kazanıyor?

prenses elif izle

YouTube’da farklı kategorilerdeki videoların her biri farklı gelir oranlarına sahip. İzlenme sayısı tek kriter değil. Reklam gösterimleri, videonun toplam izlenme süresi gibi etmenler de işin içine giriyor. Prenses Elif kanalı ise YouTube’daki belki de en düşük gelir oranına sahip olan eğlence kategorisinde yayın yapıyor. 

Bu verilere göre net bir rakam söylemek zor ama Prenses Elif kanalı, Elif ve ebeveynlerine ayda 20 bin ila 350 bin dolar arasında gelir sağlıyor. 6 yaşındaki Elif’in durumdan haberi bile olmadığı ortada. Dolayısıyla yaptıkları her türlü etkinliği, aktiviteyi anne ve babası içeriğe dönüştürüyor.

Prenses Elif havuzda, saklambaç oynarken, otelde, kardeşi Berkay bebek ile sokakta ve kısacası aklınıza gelebilecek her yerde çekilmiş içeriğe sahip. Tüm bu videolar Prenses Elif’in izlenme sayılarını yukarılara çekiyor.

Daha önceleri kapatılan Salih Reyiz’in Dünyası, hâlâ aktif olarak izlenen Oyuncak Oynuyorum gibi kanalların hepsi benzer yapıya sahip. Olabildiğince çok sayıda video, o kadar çok izlenme anlamına geliyor. 3 yıldır aktif olan Prenses Elif izlenmek için bu fırsattan istifade eden bir kanal. 

Nasıl bu kadar izlendiğini anlamakta güçlük çekebileceğiniz Prenses Elif videoları:

prenses elif yeni bölümleri

YouTube’daki oyuncak ve benzeri çocuk kanallarının popülerliği ardındaki en önemli neden ebeveynler. Çocuklarının ellerine telefon ve tableti verip bir köşede YouTube çukuruna emanet eden anne ve babalar için içeriklerin ne anlattığı hiç önemli değil. Çocuk eğlensin ve mutlu olsun yeterli.

Prenses Elif bu gruptan sıyrılıyor ama söz konusu çocuk içeriklerinde cinsellik ve şiddet ögeleri bolca yer alıyor. Prenses Elif’in videolarında ise tüm anlarını kameraya kaydeden bir aile var. Nitekim herhangi bir aile bu videoları kaydetse bu kadar izlenmeyecekleri ortada.

Prenses Elif’in videolarının hepsi yoruma kapalı durumda. Aynı zamanda video açıklamalarında İngilizce ve Rusça’ya çevirilmiş kopya metinler bulunuyor. Bu da Elif’in sadece Türkiye’den değil tüm dünyadan izlenme elde ettiğini gösteriyor. Yabancı çocuk kanallarına benzer bir yükseliş görüyoruz. 

Yine de Prenses Elif’in bazı videoları potansiyelinden çok daha fazla izlendiği için gayri resmi hileler uygulandığı da söylenebilir. Niteim elimizde net bir kanıt olmadığı için kesin yargılarla konuya yaklaşmamız güç. 

Enes Batur 5,3 milyar, Prenses Elif 4,6 milyar izlenmeye sahip:

prenses elif

11 milyon aboneye sahip Enes Batur, YouTube Türkiye’nin en kalabalık kanalı. Prenses Elif’in ise 3 milyon abonesi var. Buna karşılık olarak Enes Batur toplamda 5,3 milyar, Prenses Elif ise 4,6 milyar izlenmeye sahip. Bu rakamların YouTube açısından hiç şakası yok. 

Zira YouTube, içerik kalitesi ne olursa olsun kullanıcıların daha fazla zaman geçirmelerini sağlayan her şeye göz yumuyor. Bazı sınırlamalar bulunsa da Prenses Elif gibi kanalların göz ardı edilebildiğini görüyoruz. Bakalım ilerleyen günlerde nelerle karşılacağız. Eğer sizin de benzer şekilde gözünüze takılan ilginç kanallar varsa, yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

265
43
24
15
13
Emoji İle Tepki Ver
265
43
24
15
13