Romanyalı YouTuber'dan Ders Alınması Gereken 'Sahte Haber' Deneyi [Video]

53
9
8
7
7
Romanya'nın en popüler YouTuber'larından bir tanesi, sahte haberlerin ne kadar kolay yayılabildiğini göstermek için bir deney yaptı. Sahte bir video oluşturarak bu videoyu ülkedeki popüler haber kaynaklarına gönderen YouTuber, kendini bir anda tüm televizyon kanallarında gördü. Olay, YouTuber'ın açıklamalarıyla anlaşıldı.

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte sahte haberlerin yayılması oldukça kolaylaştı. Üstelik internette ya da televizyonda gördüğü her şeye inanan, bunun doğruluğunu teyit etmeye gereksinim bile duymayan bir kitle bulunuyor. Dünyanın hemen her yerinde bulunan bu durum, önemli bir konuyla ilgili de ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden olabiliyor. 

Sahte haberlerin aslında ne kadar kolay yayıldığına dikkat çekmek isteyen Romanyalı bir YouTuber, bu konuyla ilgili bir içerik oluşturdu. Bilgisayarda hazırladığı montajlanmış bir videoyu ülkenin en popüler haber kanallarına gönderen Andrei Şelaru isimli YouTuber, birkaç saat içerisinde tüm haber kanallarında montajlanmış sahte videonun yayınlandığını gördü. İşin daha da kötü tarafı, hiçbir haber kanalı YouTuber'a ya da YouTuber'ın yakınlarına ulaşarak konuyu teyit ettirmemişti.

YouTuber

Yaklaşık 2 milyon abonesi olan ve Selly olarak da bilinen YouTuber, bilgisayarda oluşturduğu videoda kaza yapmış gibi bir süs vermişti. Olayı daha da gerçek gibi göstermeye çalışan YouTuber, montaj videoda yakınındaki bir kişiyle tartışıyor ve yoldan geçen birisi de o anları kayıt altına alıyordu. Romanya'nın gündemine oturan bu olayın doğrusunun anlaşılmasıysa YouTuber'ın açıklama yapması sayesinde oldu.

Çektiği videoyla ilgili açıklamalarda bulunan Selly, insanların özellikle de televizyonda gördükleri her şeye inandıklarını, bunu test etmek için de böyle bir deney yaptığını ifade ediyor. Gazetecilerin aslında çok önemli ve güçlü bir göreve sahip olduklarını vurgulayan YouTuber, bu gücün sorumluluğunun da farkında olunması gerektiğini söylüyor.

İşte o sahte videodan alınmış bir görüntü

YouTuber

Yaşanan olayın gündem olmasıyla birlikte Romanya medyası, bu olaya odaklandı. Hatta bazı medya kuruluşları, yayınladıkları sahte haber için özür dileyerek bundan sonra daha gelişmiş bir kontrol mekanizması oluşturacaklarını söylediler. Ancak şu an için bile bu olayın sahte olduğunu bilmeyen kişilerin olduğunu düşünecek olursak, internet ya da medyada yer alan her haberin yayılmasının aslında ne kadar büyük tehlikelere gebe olduğunu açıkça görebiliyoruz.

Selly, montaj kaza videosu için 100 euro kadar harcama yaptığını söylüyor. Buna rağmen elinde çok büyük güç ve kaynaklara sahip olan kitlelerin neler yapabileceğinin düşünülmesi gerektiğini ifade eden YouTuber, insanların da internet ya da televizyonda her gördüklerine inanmamaları gerektiğini belirtiyor. 

İşte Romanya'nın gündemine oturan sahte kaza videosu

Kaynak : https://tr.euronews.com/2020/08/27/yalan-haberlere-dikkat-cekmek-isteyen-youtube-yay-nc-s-rumen-medyas-n-nas-l-kand-rd
53
9
8
7
7
Emoji İle Tepki Ver
53
9
8
7
7