Rusya’nın Koronavirüs Aşısının Birinci ve İkinci Faz Raporları Yayınlandı: Sonuçlar Olumlu

22
17
5
2
1
Rusya'nın tescillediği ve üretimine başladığı Sputnik V'in birinci ve ikinci faz testlerine dair rapor bugün yayınlandı. Yayınlanan raporda aşının olumlu sonuçlar gösterdiği kaydedildi.

Geçtiğimiz haftalarda koronavirüs aşısını tescillediğini duyuran Rusya, bu duyurudan dört gün sonra aşının üretimine başlamıştı. Sputnik V isimli aşı, Rusya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Sergei Glagolev'in açıklamasına göre geçtiğimiz son 2 aydır insanlar üzerinde test edilmekteydi.

Bugün The Lancet bilim dergisinde aşının ilk test raporları yayınlandı. Rusya Sağlık Bakanlığı ile Gamaleya Araştırma Enstitüsü'nün birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının ön testlerinde aşının güvenli olduğu ve bağışıklık oluşturduğu belirtildi. Bununla birlikte aşının ciddi bir yan etkisi olmadığı ve ilk test grubunda herkeste antikor oluşturduğu da açıklamalar arasında yer aldı.

The Lancet'te yayınlanan raporun sonuçları:

rusya aşı

The Lancet'te yayınlanan rapor, aşının ilk ve ikinci faz testlerine dairdi. Sputnik V, bu süreçlerde daha az gönüllü kişi üzerinde test edilmişti. İki test aşamasından geçen toplamda 76 gönüllü bulunuyordu. Rapora göre aşı, bütün katılımcılarda 21 gün içinde bağışıklık oluşturmayı başarmıştı.

Aşının aynı zamanda virüse karşı daha uzun süre koruma sağlayabilecek T hücresi yanıtı da oluşturduğu belirtildi. Aşı testlerine katılan gönüllülerin yaşları 18-60 yaş aralığındaydı. Rapora göre gönüllüler, aşıdan sonra 28 gün boyunca hastanede karantina altında tutuldular.

rusya aşı sputnik v

Rusya'nın tartışmalı koronavirüs aşısı Sputnik V'in üçüncü faz testleri bu hafta başladı. Sputnik V, üçüncü faz testleri kapsamında yaklaşık 40 bin gönüllüye uygulanacak. Dünyada tescillenen ilk COVID-19 aşısı olan Sputnik V'in Rusya'nın açıklamasına göre bu ay içinde toplu dağıtımına başlanacak.

Araştırmanın içinde olmayan bilim insanları, Sputnik V'in bulgularına dair 'umut verici ancak küçük' yorumunu kullanmışlardı. Bilim insanları, bulguların aşının güvenli olup olmadığına ilişkin net bir sonuç anlamına gelmediğini belirtmişlerdi. Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü, bugün yaptığı açıklamada '2021 ortasına kadar yaygın aşılama beklemiyoruz.' ifadesini kullanmıştı.

Kaynak : https://t24.com.tr/haber/the-lancet-rusya-nin-koronavirus-asisinda-ilk-asama-sonuclari-olumlu,901135
22
17
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
22
17
5
2
1