Starhopper’ın Bugüne Kadarki En Büyük Test Fırlatışı Ertelendi

11
3
2
1
1
SpaceX’in Starship programının şimdiye kadarki en büyük fırlatışını görmek için biraz daha beklememiz gerekecek gibi görünüyor. Şirketin CEO’su Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla Starship’in prototipi olan Starhopper aracının biraz daha testlerden geçmesi gerektiğini söyledi.

SpaceX, şirketin Mars’a turist götürme hedefi ile özdeşleşmiş Starship aracının ilk test prototipi olan Starhopper’ı, bu hafta sonu Brownsville sınırındaki Teksas Boca Chica’daki tesisinden yaklaşık 200 metre yüksekliğe kadar fırlatmayı umuyordu. Bu uçuş için SpaceX adına şirketin kurucusu ve CEO’su Elon Musk'ın Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) bu haftanın başlarında bu uçuşu gerçekleştirmek için izin alması gerekiyordu. Bu izinleri alacağını daha önce Twitter hesabı üzerinden paylaşan Elon Musk, 15 Ağustos Perşembe günü attığı bir tweet ile izin işlemlerinde bir takım değişikliklerin olduğunu duyurdu. Musk, attığı tweette, “FAA Uzay Başkanı ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdik. Starship’in biraz daha tehlike analizi yapılmalı, tüm kontroller kesin olarak bitmeli. Bu yüzden bu uçuş önümüzdeki günlere kaldı” dedi.

starhopper spacex

Starhopper test uçuşunu 21 Ağustos günü gerçekleştirecek

Starhopper prototipinin bu uçuşu gerçekleştirmesi o kadar da uzakta görünmüyor. Cameron County’deki yetkililer, 16 Ağustos Cuma günü yapılan açıklamada, Boca Chica plajının ve 4. Devlet Yolu’nun bir kısmının 21 Ağustos akşamı kapanacağını duyurdu. Bu durum SpaceX’in 21 Ağustos gecesi Starhopper’ı uçuracağını gösteriyor. Yetkililer, 21 Ağustos’un “birincil tarih” olduğunu ve 22 Ağustos ile 23 Ağustos tarihlerinin ise bir aksilik olması durumunda alternatif tarih olduğunu açıkladı.

Starhopper bugüne kadar hepsi Boca Chica’dan olmak üzere üç kez uçtu. SpaceX’in uzay aracı, nisan ayının başlarında iki kısa sıçrama gerçekleştirdi ve ilk kez 25 Temmuz’da 20 metreye hedeflenen bir deneme uçuşunda serbestçe uçuşunu gerçekleştirdi.

Starhopper’ın bir Raptor motoru bulunuyor. Musk’ın söylediğine göre, 100 yolcu kapasiteli Starship aracının ise altı Raptor motoru olacak. Elon Musk’ın önümüzdeki haftalarda bir Starship tasarım güncellemesini paylaşması bekleniyor. Her şey planlandığı gibi giderse, Starship 2021’de görevini gerçekleştirebilir.

Kaynak : https://www.space.com/spacex-starhopper-big-test-flight-target-date.html
11
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
11
3
2
1
1