Tarihi Stonehenge’in Yapımıyla İlgili Çok İlginç Bilgilere Ulaşıldı

35
5
4
2
1
Geçmişten günümüze kalan en eski yapılardan olan Stonehenge, yapılışı konusunda birçok soruyu barındırıyor. Birçok teorinin geliştirildiği yapım aşaması üzerine araştırmalar yapan bilim insanları, inşa süresinde kullanılmış olabilecek yeni bir yöntemi paylaştı.

Birleşik Krallık, Wiltshire'da bulunan ve 30 tonluk taşlardan oluşan Stonehenge, nasıl inşa edildiği konusunda hâlâ sorular olan yapılar arasında bulunuyor. Birçok kişi yapının nasıl yapıldığı konusunda teoriler üretirken içerisinde domuz yağı bulunan bir çömleğin bulunmasıyla birlikte yağın inşa esnasında da kullanılabileceği ortaya kondu.

Arkeologlar, geçmişte çömleklerde bulunan yoğun oranlardaki domuz yağının, Stonehenge'de çalışan işçilere yemek yapılırken kullanıldığı düşünülüyordu. Önceki çağlarda yaşamış olan insanlar domuzları çömleklere koymuş olsaydı, onları çok küçük parçalar halinde yerleştirmek zorunda kalırdı. Araştırma sahasının etrafında yapılan kazıların sonucundaysa domuz kemiklerinin tümden bulunduğu ve kesilmediği ortaya çıktı.

Tam bir halde bulunan domuz kemikleri, aynı zamanda uçları yanmış bir şekilde keşfedildi. Bu da domuzların bir bütün olarak ateşte pişirildiğini gösterdi. Tüm bu bilgilerin sonucunda domuz yağının başka bir şekilde değerlendirilmiş olabileceği fikri ortaya atıldı.

Stonehenge'i inşa etmek için 30 tonluk taşların 30 kilometre öteden getirildiği biliniyor. Daha küçük taşların da 140 kilometreye kadar mesafelerden getirildiği söyleniyor. Bu taşları bu denli uzak mesafelerden getirmek için işçilerin taşları kalaslar üzerinde taşıdığı düşünülüyor. Bilim insanları, kalasların yağlama aşamasında domuz yağının kullanılmış olabileceğini ifade etti.

Kaynak : https://www.sciencemag.org/news/2019/07/ancient-people-may-have-used-pig-fat-build-stonehenge
35
5
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
35
5
4
2
1