Tarihin En Gerçekçi Uzay Oyunu Olacak Starfield Hakkında 7 Detay

36
5
3
1
1
Şu sıralar en çok beklenen oyunu The Elder Scrolls VI olan Bethesda aslında uzun bir süredir başka bir oyun üzerinde çalışıyor. Starfield isimli bu oyun uzayda geçen bir rol yapma oyunu olacak ve bizler de sizler için oyunla ilgili bildiklerimizi bir araya getiren bir yazı hazırladık.

Bethesda, Fallout ve Elder Scrolls serileriyle birlikte rol yapma oyunlarındaki başarısını çoktan kanıtlamış bir firma. Bu oyunlar oyunculara o kadar zengin bir dünya ve güzel bir atmosfer sunuyor ki, oyunu oynarken kendinizi kaptırmamak elde değil. Son dönemde çıkan Fallout oyunlarını bir kenara bırakırsak, Bethesda’nın yaptığı oyunlar tam olarak olumlu eleştiri yağmuruna tutuluyor. Şu sıralar Starfield üzerine çalışan firma, tüm ağırlıklarını bu oyun üzerine vermiş durumda. Bu yüzden ortaya çıkacak sonucun iyi bir oyun olacağını düşünmek haksız bir beklenti olmaz.

Starfield Bethesda’nın 25 sene sonra yarattığı ilk orijinal seri olacak. Aynı zamanda oyunun uzayda geçeceği bilgisi dışında bilinen çok fazla bir şey yok. Yani şu anda oyun tam bir gizem abidesi. Oyunla ilgili elimizde bulunan en somut şey E3 2018’de The Elder Scrolls 6 açıklanmadan hemen önce yayınlanan fragman. Bu yüzden gelin yazımıza Starfield’ın fragmanıyla başlayalım.

Starfield fragman:

Oyunun fragmanı hakkında söyleyecek çok bir şey yok çünkü fragman oyunla ilgili verebileceği en az bilgiyi verecek şekilde tasarlanmış desek yanlış olmaz. Bethesda’nın oyunlarla ilgili yayınladığı ilk fragmanlar göz önünde bulundurulursa aslında bu durum pek sürpriz sayılmaz. Sonuçta Elder Scrolls 6 için yayınladıkları fragmanda da sadece oyunun geçeceği araziyi göstermişlerdi fakat bu bile oyunun nerede geçeceğine dair sayısız teori ortaya atılmasına yetti.

Gelelim Starfield’ın fragmanına. Fragmanda gördüğünüz üzere çöllerle kaplı bir gezegenin etrafındaki bir uzay istasyonu görünüyor. Bu uzay istasyonu bilim kurgu filmlerinden kopmuşçasına gerçeğe yakın şekilde dizayn edilmiş. Sonrasında bu uzay istasyonu Star Wars filmlerini hatırlatacak şekilde gözden kayboluyor. Burada gördüğünüz efekt ise muhtemelen bir solucan deliği. Bu arada fragmanın en başında, tüm fragmanı gözünden izlediğimiz kameranın lensine yansıyan, tamamı görünmeyen bir kelime var. Bu kelime Türkçe’de “takımyıldız” anlamında gelen “constellation” kelimesi olabilir.

Starfield çıkış tarihi:

starfield

Starfield’ın çıkış tarihiyle alakalı Bethesda tarafından yapılan net bir açıklama yok. Starfield’ın proje yöneticisi Todd Howard, oyunun mevcut jenerasyon konsollara çıkış yapmayabileceğini söyledi. Bu açıklamayla birlikte elimizde net olmasa da bir tarih aralığı var diyebiliriz. Oyunun yeni jenerasyonla yakın bir zamanda çıkacağını varsayarsak, çıkış tarihi olarak 2020 ve 2021 yılları aralığını düşünebiliriz.

Oyunla ilgili tüm bu gizeme rağmen Todd Howard’ın Elder Scrolls 6 yerine Starfield’a ağırlık verdiklerini neredeyse her fırsatta vurgulamasını oyun açısından olumlu bir gelişme olarak betimleyebiliriz. Çünkü tahmin edebileceğiniz üzere bir şirket bir oyuna ne kadar ağırlık veriyorsa o oyun o kadar kaliteli olabiliyor. Elder Scrolls gibi dev bir marka dururken Starfield projesine odaklanmaları da Starfield oyunu için beklentileri yükseltiyor.

Starfield ne zamandır geliştiriliyor?

starfield

Henüz bir çıkış tarihi açıklanmamasına karşın, Todd Howard projenin ön yapım aşamasını çoktan geçtiğini ve şu anda aslında oynanabilir durumda olduğunu söylüyor. Tabii burada belirtilen oynanabilirlik oyunun piyasaya sürülmeye hazır olduğu düzeyde değil. Yapımcıların elinde yıllardır geliştirdikleri oyunla ilgili oynanabilir bir sürüm var ancak bu sürüm eklenilen yeni özellikler gibi unsurların test edilmesi için üretilmiş bir sürüm.

Howard verdiği röportajlardan birinde ekibiyle beraber böyle bir oyun yapmayı yaklaşık 10 senedir düşündüklerini söylüyor. Bunun yanı sıra oyunu 5-6 sene önce kâğıda geçirmeye başlamışlar. Fallout 4 çıkar çıkmaz da Starfield için kolları sıvayıp oyunu aktif bir şekilde geliştirmeye başlamışlar. Yani Starfield yaklaşık üç buçuk senedir geliştiriliyor.

  • Cevap: Oyun yaklaşık üç buçuk senedir geliştirilme aşamasında.

Starfield hangi yeniliklerle gelecek?

bethesda oyunları

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki Starfield ile ilgili bildiğimiz neredeyse her şey Todd Howard’ın bugüne kadar verdiği röportajlarda söylediği şeylerle sınırlı. Örneğin Howard bu röportajlardan birinde, Starfield’ın bir Elder Scrolls ya da Fallout oyunu gibi mi olacağı sorusuna şu şekilde yanıt veriyor:

“Bu soruya evet ya da hayır şeklinde bir cevap vermek istemiyorum. Çünkü bu soru sizin için ya da oyunu oynayacak insanlar içim tam olarak ne anlama geliyor bilemiyorum. Şunu söyleyebilirim, oyun farklı olacak ama oyunun içinde Bethesda DNA’sı bulunacak.”

Howard bu sözlerinin yanı sıra, oyuna uzun zamandır düşündükleri ve tam oturacak sistemler eklediklerini de belirtiyor. Bethesda’nın şimdiye kadar hiç uzayda geçen bir oyun yapmadığını göz önünde bulundurursak, Starfield’da önceki oyunlarda bulunmayan bazı sistemleri görecek olmamız çok olası.

  • Cevap: Todd Howard bu soruya net bir cevap vermemekle birlikte oyunda yeni sistemler kullanacaklarını söylüyor.

Starfield'da uzay yolculuğu nasıl olacak?

todd howard elon musk

Todd Howard ve Elon Musk arasında geçen bir sohbette, Starfield’da uzay seyahati yapmanın 1940’larda uçuş yapmak gibi tehlikeli olacağını söylendi. Yani oyunda Star Trek filmindeymişçesine rahat bir şekilde uzayda yolculuk yapamayacaksınız. Ancak Howard oyunu bir simülasyon haline getirmemek için de çaba harcadıklarını söylüyor. Kısacası oyun uzay yolculuğunu sanki sıradan hayatın bir parçasıymış gibi hissettirmeyecek ancak oyuncuları çok fazla da yormayacak.

  • Cevap: Oyunda uzay yolculuğu gerçekçi bir hisse sahip olacak ama simülasyon derecesinde değil.

Todd Howard oyuna ilham kaynağı olması için SpaceX’i ziyaret etmiş:

todd howard

Elon Musk ve Todd Howard arasındaki sohbet sırasında oyunun yapımıyla alakalı ilginç bir bilgi de ortaya çıktı. Todd Howard Starfield oyunu için SpaceX’i ziyaret etmiş ve burada topladığı bilgilerle oyuna bazı özellikler eklemeyi düşünüyormuş. Bu özelliklerden biri, helyum soygazının radyoaktif olmayan daha hafif bir izotopu olan Helyum-3’ün, Starfield’daki uzay gemilerinin yakıtı olarak kullanılması. Henüz böyle bir şeyi yapacaklarını kesin olarak açıklamayan Howard, SpaceX gezisinden kazançlarına örnek olarak bunu söylüyor.

Bu kadar bilgi yetmez. Yok mu daha fazlası? Maalesef yok amaaa...

starfield

Şimdilik maalesef Starfield oyunuyla ilgili bildiğimiz şeyler bu kadar. Tabii bu noktada şunu belirtmekte fayda var ki oyun Bethesda’dan görmeye alışık olduğumuz oyunlar gibi bir rol yapma oyunu olacak. Aynı zamanda Bethesda’nın zengin bir dünya yaratacağı konusunda da şüphemiz yok. Oyunla ilgili daha fazla bilgiye ise muhtemelen 2020 yılında ulaşabileceğiz.

Bethesda’nın yeni uzay temalı oyunu Starfield hakkında bilinenleri sizlere aktardığımız yazımızın sonuna geldik. Sizin de oyunda olmasını istediğiniz detaylar ya da özellikler varsa bunları yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz. Oyunla ilgili yeni bilgiler geldikçe sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

36
5
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
36
5
3
1
1