Tesla, Otomatik Pilottayken Ölümcül Kaza Yapan Model X Yüzünden Mahkemelik Oldu

11
10
3
2
1
Tesla, 2018 yılında yaşanan bir olayda, otomatik pilot devredeyken kaza yapan ve can kaybı yaşanmasına sebep olan Model X nedeniyle mahkemeye verildi.

Mart 2018’de bir Tesla Model X kullanan Apple mühendisi Walter Huang (Wei Lun Huang), aracın 101 nolu otobanda yolu bölen barikata çarpması sonucunda hayatını kaybetmişti. Kaza sırasında Tesla’nın otomatik pilotu devredeydi. Huang’ın ailesi, Kaliforniya’da mahkemeye giderek Tesla’dan davacı oldu.

Mahkemeye göre başvuru sürecinde doldurulan dilekçede Model X'in tasarım açısından hatalı ve eyalet de güvenlik bariyerini zamanında tamir etmediği için suçlu olduğu belirtiliyor.

Elon Musk kazanın gerçekleştiği dönemde bir blog yazısı yayınlamış ve sürücünün defalarca görsel olarak, bir defa da sesli olarak uyarıldığını söylemişti. Musk’a göre bu uyarılar kazadan 6 saniye önce verildi ve şoföre direksiyonu tutması hatırlatıldı. Musk, otopilotların araçları yolcular, yayalar ve bisikletliler için daha güvenli hale getirdiğini de savunmuştu. Şirket CEO’su ayrıca kaza hakkında soruşturmanın başladığını da belirtmişti. Huang’ın ailesi ise araç sahibinin aracın bariyerlere doğru çektiğini söylediğini ve bu konuda daha önce Tesla bayisine şikayetini ilettiğini belirtiyor.

Araçta bulunması gereken ve çarpma şiddetini azaltan bir donanım, daha önceki bir kaza nedeniyle Huang’ın aracında bulunmuyordu. Bu bilgi kaza raporunda da yer alıyor. Raporda ayrıca kazadan önce hızlanan aracın saatteki hızının 110 kilometreye ulaştığı ve bataryasının çarpışmayla birlikte alev aldığı açıklandı.

Kazadan bu yana Tesla, yazılımını güncelliyor ve sürücülere, direksiyonu tutmaları gerektiğini daha sık hatırlatıyor. Otomatik pilot teknolojisi gün geçtikçe ilerliyor ve otomobillerin bir noktada tamamen kendi kendilerine yolculuk edecekleri söyleniyor. Kameralar ve radar kullanan Tesla’lar, Musk’ın “pahalı ve gereksiz” dediği, objeleri tespit edebilen LIDAR teknolojisini barındırmıyor.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/05/01/tesla-autopilot-lawsuit-model-x/
11
10
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
11
10
3
2
1