Havalar Soğumazsa The Last of Us Gerçek Olabilir: İşte Yeni Araştırmanın Ortaya Koyduğu Sonuçlar

27
8
4
3
3
PNAS dergisinde yayımlanan bir araştırma, The Last of Us'ın temellerini atan distopik fikrin gerçek olabileceğine işaret etti.

Ortalama sıcaklığı 36-37 derece olan insan vücudu, pek çok mantar türünün çoğalmasına imkân tanımıyor. Fakat Dünyamız değişiyor. Küresel ısınmayla yeryüzünün ortalama sıcaklığı artıyor, mantarlar da giderek daha yüksek sıcaklıklarda türemeye alışıyor.

Sıcaklığın çok yüksek seviyelere gelmesiyle mantarların insanlara bulaştığı teorik bir senaryoyu da aslında bugün The Last of Us’ta görüyoruz. Yeni bir araştırmaysa bu teorik senaryodan pek de fazla uzak olmayabileceğimizi ortaya koydu.

Mantar, yüksek sıcaklığa alışıyor ve insanlardaki varlığını artırıyor:

cryptococcus

Köklü PNAS* dergisinde 20 Ocak’ta yayımlanan araştırma, insanlarda görülebilen ve ciddi hastalıklara yol açabilen mantar türü “Cryptococcus deneoformans”ın yükselen çevre sıcaklığı sonrasında insanlardaki varlığını artırdığını kanıtladı.

Mantar, bunu yükselen sıcaklıklarda hayatta kalacak şekilde evrilerek yapıyordu. Üstelik sıcaklığa alışma süreci hem doğada hem de enfekte olduğu noktalarda hızla gerçekleşiyordu.

Araştırmanın detayları:

Duke Üniversitesi’nden bilim insanları, toplam 800 nesil Cryptococcus deneoformans mantarı yetiştirdi. Mantarın genomundaki değişiklikleri de “zıplayan genlere (transpozon)” odaklandılar. Bu genler, genomda bir konumdan diğerine hareket edebilen DNA dizinleri idi.

Bilim insanları, yaptıkları karşılaştırmada yüksek sıcaklığa maruz kalan mantarların transpozonlarındaki hareketliliğin diğer mantarlardan 5 kat daha yüksek olduğunu gördü.

Cryptococcus mantarının enfeksiyonu günümüzde bile ölümcül olabiliyor:

Bilim insanlarının araştırmalarına konuk ettiği Cryptococcus mantar türü, günümüzde halihazırda beyin enfeksiyonlarına yol açarak her yıl 110 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açabiliyor (Kaynak: ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri).

*PNAS: Proceedings of the National Academy of Sciences (Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı)
Kaynak : https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.2209831120
27
8
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
27
8
4
3
3