Vergisiz Telefon Uygulamasının Detayları Resmen Açıklandı!

353
146
17
10
8
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, üniversite öğrencilerinin vergisiz telefon satın almalarını sağlayacak sistemin detaylarını anlattı.

Türkiye'de gençlerin son dönemlerde en çok konuştukları meselelerden bir tanesi, "vergisiz telefon" uygulaması. Hükümetin konuyla ilgili çalışma yaptığı kesin ancak henüz net bir gelişme yok. Ancak gelen son haberler, gençlerin vergisiz telefonlara nasıl ulaşacağının az çok anlaşılmasını sağlıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hürriyet'e verdiği demeçte yaklaşmakta olan sistemin detaylarını anlattı. Yapılan açıklamalar, iPhone gibi popüler akıllı telefonları vergisiz satın almayı planlayan gençlerin heveslerini kursaklarında bırakacak türden.

Bakan Uraloğlu'nun açıklamasına göre vergisiz telefon sistemi şöyle uygulanacak:

vergisiz telefon uygulaması

  • Tüm üniversite öğrencileri faydalanabilecek. (Yüksek okul ve açık öğretim dahil)
  • Aylık 10 GB bedava internet imkânı sunulacak.
  • Sadece Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacak. Samsung, General Mobile gibi markalar var; Huawei, Apple yok. Üst sınır olacak.
  • Hat ve telefon sahibinin aynı kişi olması gerekecek. Telefon, 2 yıl boyunca başkasına ait bir hat ile kullanılamayacak.

Abdulkadir Uraloğlu tarafından yapılan açıklamalara göre yeni uygulama, 7 milyon öğrenciye ÖTV ve KDV olmadan telefon satın alma imkânı sağlayacak. Satın alınan akıllı telefonlar, BTK sistemi ile izlenecek. Bunun amacı, cihazı satın alan kişi ile SIM kart sahibinin aynı olup olmadığını kontrol edebilmek. Bakan Uraloğlu, 10 GB bedava internet için mobil operatörlerle de görüşüldüğünü, bu uygulamanın kamuya olan maliyetinin yıllık birkaç milyar TL olacağını söyledi.

Peki vergisiz sistemde alabileceğiniz en iyi telefonlar hangileri?

Geçmişte neler söyleniyordu?

Bakan Şimşek, 15 model üzerinde çalıştıklarını söylemişti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergisiz telefon satımıyla ilgili çok fazla detay vermese de 15 model üzerinde çalıştıklarını söylemişti. Türkiye'de üretim yapan firmaların kapsama dahil edileceğini söyleyen Mehmet Şimşek, cari açığı unutmadan hareket edilmesi gerektiğinin altını çizmişti.

Bakan Şimşek konuyla ilgili, “Türkiye’de yerli üretim yapan firmalar dahil edilecek. Bunu yaparken aynı zamanda cari açığı da düşünmemiz gerekiyor. Cari açıktan dolayı Türkiye’de üretim yapan firmalar bu kapsama dahil edilecek. 60 milyar Dolar cari açığımız var, bunu düşünerek hareket edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Sadece Türkiye’de üretilen veya montajlanan cihazlar alınabilecek

Telefonlar

Dokuz Eylül’ün yaptığı habere göre vergisiz telefon ve bilgisayar satışının şartları şöyleydi:

  • Öğrenciler, sadece bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz telefon veya bilgisayar alabilecek.
  • Öğrenciler, sadece kendi adlarına kayıtlı hatlarla vergisiz telefon alabilecek.
  • Öğrenciler, sadece Türkiye’de üretilen veya montajlanan telefon veya bilgisayar modellerini seçebilecek.
  • Öğrenciler, sadece belirli bir fiyat aralığındaki telefon veya bilgisayar modellerini alabilecek.
  • Öğrenciler, vergisiz telefon veya bilgisayar almak için özel bir başvuru yapmak zorunda olmayacak.
353
146
17
10
8
Emoji İle Tepki Ver
353
146
17
10
8