Çılgın İddia: Windows 11, Linux Çekirdeğini Kullanarak Çalışacak

76
29
15
11
4
Birçok kullanıcının da dile getirdiği üzere Windows işletim sistemlerinin çok fazla problemi var. Ortaya atılan bir teoriye göre bu problemler yüzeysel değil, çekirdek kaynaklı. Dolayısıyla Microsoft, Windows 11 işletim sistemlerinde kendi NT çekirdeği yerine Linux NT çekirdeğini tercih edebilir.

Microsoft’un Linux ile her geçen gün daha da yakınlaşması, çılgınca olan yepyeni bir iddianın daha ortaya atılmasına sebep oldu. İddialara göre Microsoft, şimdiye dek düşünülmeyen bir şey yapabilir ve sistemleri için Linux çekirdeğini kullanabilir. Söylenenlere göre Microsoft, böyle radikal bir değişiklik için temel hazırlıyor.

Temel olarak “Microsoft, Windows’un çekirdeği olan NT çekirdeğini bir Linux çekirdeğiyle değiştirebilir” iddiasını göz önünde bulundurduğumuzda bu söylenti de artık kulağa mantıklı ve kabul edilebilir gelmeye başladı. Böyle bir anlaşma yapılırsa muhtemelen Windows 11’de her şey, Windows gibi gözükecek ve kullanıcılar için bir değişiklik olmayacak fakat sistemin arkasında yer alan ve her şeyi çalıştıran çekirdek Linux olacak.

Microsoft bunu neden yapıyor?

Mavi Ekran

Son zamanlara dikkat edecek olursak Windows, birbiri ardına pek çok sorun yaşadı ve Microsoft, bundan dolayı tepki topladı. Sadece son birkaç ay içerisinde çok fazla sayıda sorunlu güncelleme yayınlandı. Hatta güncellemeler öyle özensiz hâle geldi ki tehlikeli bir yama ile sistemler saldırılara açık bir hâle bile geldi.

Tüm bu sorunların Microsoft için temel nedeni, Windows masaüstü yazılımının artık ikincil bir ürün hâline gelmiş olması diyebiliriz. Şirket, müşterilerini “Virtual Desktop” adı verilen sanal masaüstüne taşımak ve Office 2019 gibi mevcut masaüstü uygulamalarını Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) ile değiştirmek istiyor.

İşletim sisteminde oluşan problemlerin kaynağı derinlerde yatıyor:

Microsoft Linux

Windows'u etkileyen sorunların çoğu, işletim sisteminin üst seviyelerinde bulunmuyor ve sorunların kökü, NT çekirdeğine kadar uzanıyor. İşte tam da bu noktada Microsoft, kendi sıkıntılı ve sorunlu çekirdeğini Linux’un sağlıklı ve sorunsuz çekirdeğiyle değiştirmek istiyor. Böylece Microsoft, sürekli olarak güncellemeler üzerinde çalışmak zorunda kalmayacak, bu işi onlar için Linux halledecek.

Bu kapsamda Microsoft, zaten gerekli çalışmaların bazılarını bir süredir yapıyordu. Linux için Windows Alt Sistemi (WSL) geliştiricileri, Linux API çağrılarını Windows'a eşlemek için çalışıyorlar. Bu kapsamda WSL 2 ile Microsoft, Linux’u Windows Insiders'ın içerisine dâhil etmeye başladı ve WSL'yi desteklemek için kendi şirket içi özel yapım Linux çekirdeğini yayınladı. Yine bu kapsamda iki firma, farklı tür işlerde güçlerini birleştirmişti.

Kaynak : https://www.computerworld.com/article/3438856/call-me-crazy-but-windows-11-could-run-on-linux.html
76
29
15
11
4
Emoji İle Tepki Ver
76
29
15
11
4