124 Yıl Önce Çekilen İlk Röntgen Filmindeki İlginç Detay

68
8
6
4
4
Röntgen teknolojisi, oldukça uzun bir tarihe sahip. Günümüzden tam 124 sene önce, 1895 yılında icat edilen röntgen makinesinin çektiği ilk görüntüyü görmek ister misiniz? Cevabınız evetse, doğru yerdesiniz.

Bugün, röntgen teknolojisi çok yaygın olsa da, ilk keşfedildiğinde tıbbi teknoloji için şaşırtıcı ve radikal bir adımdı. Zira doktorların ve bilim insanlarının, insan vücudunun içini açmadan incelemesini sağladı. Bu da, o dönem için inanılmaz bir ilerleme anlamına geliyordu. 

Tarihin ilk röntgen filmi, 1895 yılında çekildi. Hemen aşağıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz üzere, bugünün röntgenleri kadar net bir görünüm sunmuyor; ancak buna rağmen tıp dünyasını değiştiren bu teknolojinin nerede başladığını görmek bir hayli ilginç. 

İnsanlık tarihinin ilk röntgen filmi:

Elektromanyetik radyasyonla görüntü yakalamayı keşfeden ilk kişi Alman Fizik Profesörü Wilhelm Röntgen'di. İndüksiyon bobinden kısmen boşaltılmış bir cam tüpten geçen elektrik ışınlarının yolunu araştıran bilim insanı, insan vücudu dahil olmak üzere tüm nesnelerin ışınlardan etkilenebileceğini keşfetti. Çektiği ilk röntgen, eşinin eliydi. Bir kez daha yukarıdaki fotoğrafa bakarak, eşinin alyansını yüzük parmağında görebilirsiniz.

Alman fizik profesörü Wilhelm Röntgen

wilhelm conrad röntgen

Röntgen’in keşfedilmesinden bir yıl sonra 1896’da, Glasgow Royal Infirmary’de bir röntgen bölümü kuruldu. Burada doktorlar ilk böbrek taşı röntgenini ve bir kurbağanın bacaklarının hareket halindeki görüntüsünü elde etmeyi başardı. Ayrıca aynı yıl içinde Dr. John Hall-Edwards, röntgenle tanı koyan ilk doktor olarak kayıtlara geçti. 

En sonunda x-ışınlarına sürekli maruz kalmanın insanlar için zararlı olduğu keşfedildi, ancak bu, hastalıkların tanımlanmasına ve tedavilerin bulunmasına yardımcı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Kaynak : https://www.rd.com/culture/first-x-ray-image-photo/
68
8
6
4
4
Emoji İle Tepki Ver
68
8
6
4
4