23 Tonluk Uzay Roketi Dünya'ya Düşüyor: Gezegenimize Çakılacağı Zaman Açıklandı

34
8
3
3
1
24 Temmuz'da fırlatılan Long March 5B roketinin iticisinin kontrolünün kaybedildiği ve Dünya'ya düşeceği açıklandı. Roketin düşeceği yer ise henüz belirlenemiyor.

Geçtiğimiz yıl kontrolden çıkan bir roket parçası, Dünya’ya düşmek üzere bilinmeyen bir yolculuğa girmişti. Parçanın nereye düşeceği tahmin edilemezken, neyseki korkulan olmamış ve parça Hint Okyanusu’nda yerleşim yerlerinden uzağa düşmüştü. Söz konusu roket Çin’in Long March 5B roketine ait olurken, bugün yine aynı roketten benzer bir haber geldi.

Çin’in 24 Temmuz’da kendi uzay istasyonuna bir modül taşımak için fırlattığı Long March 5B roketinin dev iticisi kontrolden çıkmıştı. Söz konusu iticinin, yapılan hesaplamaların ardından bu hafta sonu, pazar günü Dünya’ya çakılacağı belirlendi. İticinin çakılacağı yer ise daha önce de olduğu gibi net bir şekilde belirlenemiyor.

İtici, atmosfere girerken tamamen yok olmayacak:

itici

53 metre ve 23 ton ağırlığında olan devasa itici, bu kütlesi nedeniyle atmosfere giriş yaparken küçük ebatlı roket parçalarında olduğu gibi yanıp kül olmayacak. Aksine, iticinin %20 - %40’lık bölümü Dünya’ya çakılacak. Yapılan hesaplamalara göre itici , 31 Temmuz TSİ 03.24’te atmosfere giriş yapacak.

İticinin yerleşim alanlarına girme riskiyse bilimi insanlarına göre 0 değil. Zira yukarıdaki grafikte yer alan bilgiler, iticinin atmosfere giriş yapacağı olası bölge içinde Dünya nüfusunun %88’inin yaşadığı bölgeye de yer veriyor. Roketin düşmesi durumunda ciddi bir hasara yol açması beklenmiyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/massive-out-of-control-rocket-booster-will-crash-to-earth-this-sunday-here-s-what-we-know
34
8
3
3
1
Emoji İle Tepki Ver
34
8
3
3
1