86 Milyon Yıl Önce Yaşamış "Ölüm Ejderhası" Keşfedildi: En Büyük Uçan Sürüngenlerden Biri!

16
3
2
0
0
Bilim insanları, Arjantin'in And Dağları'nda günümüzden 86 milyon yıl önce yaşamış uçan bir canlıya ait fosil keşfetti. Bu canlı, 'Ölüm Ejderhası' olarak adlandırılarak bilim literatürüne eklendi.

Yüz milyonlarca yıldır yaşama ev sahipliği yapan gezegenimizde her geçen gün yeni keşifler yapılmaya devam ediyor. Bilim insanları, son olarak yayımladıkları yeni araştırmayla birlikte bugüne kadar keşfedilen en büyük uçan sürüngenlerden birini literatüre katmayı başardı.

İlk olarak 2012 yılında Arjantin’in And Dağları’nda kalıntıları keşfedilen iki fosil, uzun araştırmalar sonucunda yeni bir tür olarak canlılar alemine katıldı. Bilim insanları, keşfettikleri yeni canlıyı eski Yunan dilinde ölüm ve ejderha anlamına gelen ‘Thanatosdrakon amaru (Ölüm Ejderhası)’ şeklinde tanımladı.

86 milyon yıl önce yaşıyordu:

fosil

‘Teruzor’ hayvan grubunun en son üyesi olan yeni türden keşfedilen iki fosil, yapılan incelemelere göre günümüzden 86 milyon yıl öncesinde yaşıyordu. Bu tahmini tarih, günümüzde Meksika’nın Yucatan yarımadası sınırında gerçekleşen asteroid çarpmasından 20 milyon yıl öncesine işaret ediyor. Bu asteroid çarpmasıyla birlikte gezegenimizdeki yaşamın dörtte üçünün yok olduğu tahmin ediliyor.

fosil

  • Fosilin gerçek hayat boyutlarındaki canlandırması

fosil

Fosiller çıkarıldıktan sonra yapılan çalışmalar, her iki fosilin de sırasıyla 7 ve 9 metre kanat açıklığına sahip olduğunu gösterdi. Söz konusu sürüngenin kuşların evriminden önce tarih öncesi çağlarda avlanmak ve uçmak için kanatlarını kullanan ilk yırtıcı olduğuna inanılıyor. Fosillerin bir çift olarak keşfedilmesiyse bu türün gruplar halinde yaşadığının kanıtı olarak yorumlanıyor.

Kaynak : https://www.reuters.com/business/environment/ancient-massive-dragon-death-flying-reptile-dug-up-argentina-2022-05-23/
16
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
3
2
0
0