Teknoloji Devlerinin Android Pie Karneleri: Samsung, Huawei, Xiaomi ve Dahası

32
7
1
0
0
Android güncellemeleri, her kullanıcının merakla bekledikleri şeylerden birisidir. Samsung, Huawei, Xiaomi gibi markalar, kullanıcılarına Android’in en son sürümünü kullanmaları için çalışmalar yapsa bile bazen işler istenildiği gibi gitmiyor. Bu yazımızda da Android işletim sistemli akıllı telefon üreten firmaların Android Pie sürümünü güncelleme performanslarını inceleyeceğiz.

Hem Android hem de iOS’un yeni sürümleri, çok yakında karşımıza çıkacak. Apple kullanıcıları, yeni güncellemeleri Android kullanıcılarına göre çok daha hızlı alıyorlar. Android kullanıcıları ise cihazları Android One programına dâhil değilse yeni güncellemeyi bir süre beklemek durumunda kalıyorlar. Yine de her ne kadar Apple’ın iOS güncellemeleri kadar hızlı güncelleme alamasa da Android’in son sürümü Pie, yaklaşık 1 yıldır düzenli ve istikrarlı bir şekilde üreticilere dağıtılıyor. Her zaman olduğu gibi bu güncellemeler bazen harika sonuçlar verirken bazen de korkunç tepkilere maruz kalabiliyor.

Resmî olarak yeni Android sürümünün ne zaman dağıtılacağını gösteren şema ise en son 3 ay önce yayınlandı. Bu nedenle yeni Android sürümünün hangi cihaza ne zaman geleceği hâlâ kesinlik kazanmış değil. Mayıs ayının başında Android Pie için yüzde 10,4’lük bir pazar payı hedefleyen Google, Project Treble gibi girişimlere rağmen bu hedefine ulaşabilecek değil.

Lafı daha fazla uzatmadan, dünyanın en iyi Android akıllı telefon üreticilerinin bazılarının cihazlarını geçen yıl boyunca güncel tutma çabalarını değerlendirmeye çalışacağız. Bir sonraki Android cihazını satın alırken size faydalı olmasını beklediğimiz haberimize gelin hep beraber bakalım.

Samsung:

Samsung

Android telefon pazarının hâkimi Koreli dev şirket Samsung, geçen yıl en popüler telefonlarından bazılarını Android Oreo’ya güncellemek konusunda oldukça kötü bir performans gösterdi ancak yine de 2018 sona ermeden önce Galaxy S9’a bazı bölgelerde Android Pie güncellemesi geldi. Bu güncelleme, kullanıcılar tarafından oldukça beğenildi ve Galaxy Note9, Note8 ve Galaxy S8 cihazlara da kısa bir süre sonra güncelleme geldi.

Huawei:

Huawei

Çin ve Asya pazarında aynı anda onlarca model satan ancak ABD’de satış yapamayan üretken bir şirket olan Huawei, birkaç ay önce inanılmaz bir sayıya ulaştı. Huawei’nin 80 milyon kullanıcısı, şirketin Android 9’daki özel arayüzü EMUI 9’a geçiş yapmıştı ve bu sayının Haziran ayının sonunda 100 milyona ulaşması bekleniyordu. Şu an için bu hedefin gerçekleşip gerçekleşmediğini bilmiyoruz ancak Huawei’nin alt markası Honor’ın bile güncelleme almaya devam etmesi gerçekten takdire şayan.

Google:

Google

Google’ın Pixel cihazları, yeni bir Android güncellemesi olduğunda bunu ilk alan cihazlar arasında yer alıyor. Android 9 sürümü belki görsel açıdan Android 8 sürümlerinden çok farklı olmasa da istikrar açısından oldukça gelişmiş bir işletim sistemi sunuyor. Google, 2016 yılında piyasaya sürdüğü Pixel ve Pixel XL modellerine de çok fazla istek olduğu için Android Pie desteği getirdi. Bu davranış, Apple’ın güncelleme tavrına benzetildi.

Motorola:

Motorola

Amerikalı telefon üreticisi, geç de olsa Android Pie programına dâhil oldu ancak birçok sıkı Motorola kullanıcısı, yine markanın güncelleme takviminden şikayetçi oldu. Moto G6, Temmuz ayına kadar bekletildi ve sonunda çıkan güncelleme ise tam bir hayal kırıklığı yarattı.

LG:

LG

Piyasaya çıktıktan bir süre sonra unutulmaya yüz tutacak üst düzey modelleri sürekli yayınlamak yerine LG, “Yazılım Geliştirme Merkezi” olarak adlandırılan programını devam ettiriyor ancak bu çok iyi çalışmıyor gibi görünüyor. Şirketin amiral gemisi V30, ABD’de hâlâ Oreo ile çalışıyorken yeni G7 ThinQ modeli, bu haftanın başında nihayet Android 9 Pie güncellemesini alabildi.

Nokia:

Nokia

Son yıllarda yeniden yükselişe geçen, bir zamanların telefon pazarına tek başına hükmeden şirketi Nokia, güncellemeler konusunda kullanıcılarını üzmemeye çalışıyor. Yeni güncellemeler Nokia 1’e kadar ulaştı. Android 9 Pie’ın 1 GB RAM bulunduran sistemlerde bile çalışabilmesi, Nokia’nın işini kolaylaştırmış gibi görünüyor.

OnePlus:

OnePlus

Markanın statüsünü bu kadar büyüten şeylerden birisi de müşteri geri dönüşlerini dikkate alarak olumlu anlamda birçok adım atması oldu. Şirket güncellemeleri de o kadar hızlı yapıyor ki OnePlus 6, Google Pixel cihazların Android Pie almasının sadece birkaç gün sonrasında yeni sürüme güncellendi. OnePlus, ayrıca OnePlus 3 ve 3T modellerini de Android’in en son sürümüne güncelledi.

HTC:

HTC

Son dönemlerde resmen ortadan kaybolan firmanın hâlâ geri dönebileceğini düşünüyorsanız HTC’nin son çıkardığı “amiral gemisi” modellerine sahip olmamışsınız demektir. Şirket o kadar elini eteğini bu işlerden çekmiş durumda bulunuyor ki U11 modeline henüz geçtiğimiz hafta destek verebilmeye başladı.

Sony:

Sony

Güncellemeler hiçbir zaman Sony için bir sorun hâline gelmemiştir ancak ne yazık ki Sony, sadece en üst düzey telefonlarına güncelleme gönderiyor. Xperia 1, Xperia 10 ve 10 Plus modellerine sahipseniz muhtemelen önümüzdeki günlerde Android Q güncellemesine sahip olacaksınız. Sony, Android Pie sürümünü ise birkaç modele getirmişti.

Asus:

Asus

Mobil telefon pazarında hak ettiği değeri bulamayan firma, ürün gamını bir düzene oturttuktan sonra oldukça başarılı işlere imza attı. Oyuncular için ürettiği ROG 2 ve fiyat/performans oranıyla büyüleyen Zenfone 6 modelleriyle oldukça adından söz ettiren Asus, güncelleme konusunda da kullanıcılarını üzmüyor.

Xiaomi, Oppo ve Vivo:

xiaomi

Huawei gibi bu üç şirket de ABD pazarında faaliyet gösteremiyor ve Avrupa satış rakamları da diğer firmalarla henüz boy ölçüşecek kadar çok değil ancak bu Çinli firmalar, son dönemde çıkardıkları cihazlarla adlarını tüm dünyaya duyurdular. Android güncellemeleri konusunda kullanıcılarını üzmese bile bu firmalar, Android arayüzlerini oldukça değiştirmeyi seviyorlar.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/the-state-of-android-pie-updates-the-best-and-worst-brands_id118267
32
7
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
32
7
1
0
0