Apollo 11 Görevine Ait, 50 Yıldır Sır Gibi Saklanan Fotoğraflar

340
88
29
23
10
Ay’a düzenlenen ilk insanlı ve başarılı sefer olan Apollo 11’e ait bazı görüntüler, geçtiğimiz yıl NASA tarafından ilk kez yayınlanmıştı. İnsanlığın uzay ufkunu genişleten tarihi görevin nadir fotoğraflarına yakından bakıyoruz.

Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins, Temmuz 1969’da, tarihin en başarılı uzay görevini gerçekleştirdiler. Bu yıl o tarihi başarının üzerinden tam olarak yarım asır geçti. NASA, Apollo 11 görevinden bu yana bazı verileri de kendisine sakladı. NASA’nın Apollo 11 görevine ait arşivleri düzenli olarak yayınlayan Kipp Teague, geçtiğimiz yıl bazı görüntüleri yeniden yayınlamıştı.

Görüntülerin büyük çoğunluğunda profesyonel bir fotoğrafçının izlerini göremiyorsunuz. Çünkü Ay yüzeyinde yürütülen görev sırasında, üç astronot dışında fotoğraf çekecek kimse yoktu. Haliyle görüntülerin büyük kısmı amatörlük içeriyordu. Daha falza uzatmadan yeni yayınlanan o görüntülere geçelim.

16 Temmuz 1969'da Apollo 11, kendisini uzaya fırlatan Saturn V roketinden ayrıldı. O sırada Pasifik'teki Bernice kasırgasını var:

kasırga

Neil Armstrong, Ay'ın üzerinde yürüyen ilk insan olarak tarihe geçmeden hemen önce, aracın içerisinde:

neil armstrong

Buzz Aldrin, güneş gözlüklerini kol cebine yerleştirirken:

buzz aldrin

Komuta modülünden yüzeye inmek için ayrılan Ay modülü:

ay aracı

Ay modülünden Ay ve Dünya:

ay ve dünya

Yüzeye inen Ay modülü:

apollo 11

Yukarıdaki fotoğrafları çeken komuta modülü pilotu Michael Colins. Oraya kadar gidip yüzeye inmedi. Görevi komuta modülünde beklemekti:

michael collins

Komuta modülünden 322 bin kilometre uzaklıktaki Dünya:

komuta modülü

Ay yüzeyindeki tarihi adımlardan birisi:

ay ilk adım

ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki uzay yarışı "sona erdiren" Ay'daki ABD bayrağı:

abd bayrağı

Buzz Aldrin, Ay'a ayak basan ikinci insan ünvanına kavuşmadan hemen önce. Fotoğrafı ilk inen insanın ta kendisi Armstrong çekiyor:

buzz aldrin

Buzz Aldrin, sismik deneyler yapmak ve örnekleri toplamak için ayin yüzeyinde bilimsel ekipmanları taşıyor:

ay deneyleri

Aldrin, Ay üzerinde deneyler yapmak için ekipmanları kuruyor:

buzz aldrin

Armstrong'un tarifiyle “çok ince taneli ve neredeyse toz gibi” olan Ay yüzeyindeki toprak:

ay yüzeyi

Ay modülünün ayaklarından birisi. Armstrong ve Aldrin, Ay yüzeyinde 21 saat geçirdiler. Gördüğünüz beyaz çuval ise Ay yüzeyinde bıraktıkları atıklar:

Üzerinde “Dünya gezegeninden gelen ilk insanlar olarak Ay'a, Temmuz 1969'da ayak bastık." yazılı olan, astronotlar ve dönemin başkanı ABD Başkanı Richard Nixon tarafından imzalanmış plaka:​

Son olarak Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins Türkiye'de. Atatürk'ü bizzat ziyaret ettikleri Anıtkabir'de, 30 Ekim 1969:

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/news/article-5980213/Outtakes-Apollo-11-Moon-landing-reveal-shots-NASA-didnt-want-see.html
340
88
29
23
10
Emoji İle Tepki Ver
340
88
29
23
10