Apple Watch'ların 'Ağrı Tahmini' Yapabildiği Keşfedildi: İşte 'Orak Hücreli Anemi' Hastaları Üzerine Yapılan Araştırma Sonuçları

8
1
1
0
0
Biyo-teknolojik imkanları bir araya getiren en etkileyici cihazlardan Apple Watch’lar üzerine yeni bir araştırma yayınlandı. Sonuçlara göre Apple Watch ile Orak Hücreli Anemi adındaki hastalığın sebep olacağı şiddetli ağrılar, %84 gibi yüksek doğruluk orani ile tahmin edilebiliyor.

Apple Watch’lar ile kalpteki ritim bozukluklarını keşfetmek, kandaki oksijen seviyesini ölçmek, aşırı terleme ve susuzluk gibi sorunları keşfetmek mümkün. Aslında pek çok akıllı saat ve bileklikte benzerleri bulunan bu teknolojiler için Apple Watch’lar referans niteliği taşıyor. Sonuçlar kesin teşhisler için kullanılamıyor, ancak bu saati takanlar, bazı hastalıklara dair izleri önceden keşfedebiliyorlar. 

Bir tür genetik bozukluk sebebiyle yaşanan ve sahip olanların ciddi ağrılar ile mücadele etmek zorunda kaldıkları “orak hücreli anemisi” adındaki hastalık için de Apple Watch’lar etkin şekilde kullanılabilir. Bu tespit, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi ve biyoteknoloji şirketi Evidation Health tarafından yapılan ortak bir araştırma ile ortaya atıldı. 

Apple Watch’larda “ağrıların geleceğini önceden anlayan teknoloji” nasıl çalışıyor? 

Apple Watch Ultra antrenman modu ekranı

Başlık 2Çalışmada hastaların ağrı seviyelerini belirlemek için Apple Watch'ın kalp atış hızı, aktivite düzeyi ve uyku verileri kullanıldı. Apple Watch verileri, hastaların ağrı seviyelerini %84 doğrulukla tahmin edebildi. Araştırmacılar, bu verilerin orak hücre anemisi hastalarının ağrı tedavisi kişiselleştirilmiş çözümler üretilebileceğini söylüyorlar. 

Ancak söz konusu “erken ağrı tespit özelliği” şimdilik Apple Watch’lar ya da WatchOS işletim sisteminin bir parçası olarak sunulmuyor, ayrıca bu yönde tasarlanan bir uygulama da henüz yayınlanmadı. Şu anda bu özellik sadece araştırmayı yürüten ekip tarafından, saatlerle toplanan verilerin analizi yoluyla kullanılabiliyor. Ancak Apple, söz konusu araştırmaların sonucunu kullanarak daha yüksek tahmin doğruluk oranına sahip sistemleri saatlerine kısa sürede entegre edebilir. 

Söz konusu özelliğin verilerin analizi ile kullanıması, bu imkanın kısa süre içerisinde hem eski hem de yeni Apple Watch’larda kullanıma sunulabileceğini gösteriyor. Nitekim Apple’ın bu gelişme hakkında henüz herhangi bir açıklaması ya da güncelleme duyurusu yapmadığınu belirtelim. Kan ölçümü ve kalp ritmi takibi gibi diğer özelliklerde benzer araştırmalar sonucunda bu tarz kişisel giyilebilir teknolojik özelliklerin bir parçası haline getiriliyor. 

Oraklı ya da tabakalı hücre anemisi hastalığı hakkında: 

tabakalı hücre anemisi

  • Orak Hücreli Anemi (Sick Cell Disase), genetik bir kan bozukluğudur.
  • Kırmızı kan hücrelerinin normal yuvarlak şekillerinden saparak, sertleşen ve küçülen sickle (kama) şekline dönüşmesi sonucu oluşur.
  • Bu anormal şekil, kan hücrelerinin damarlar içinde tıkanıklığa neden olması ve oksijen taşıma kapasitesini azaltmasıyla sonuçlanır. Bu da, çeşitli organlarda hasara ve acıya neden olabilir.
  • En sık Afrika, Orta Doğu, Akdeniz ve Hindistan kökenli insanlarda görülür.
  • Anemi (kansızlık), yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, cilt ve gözlerde sararma gibi semptomlarla kendini gösterir.
  • Doğum öncesi testlerle teşhis edilebilir ve kan testleri, genetik testler ve diğer testlerle de teşhis edilebilir.
  • Semptomların kontrol altına alınması, komplikasyonların önlenmesi ve ağrının hafifletilmesini içerebilir. Ayrıca, kemik iliği nakli de bir seçenek olabilir.
  • Orak hücreli anemi hastalarının ağrı, enfeksiyon, anemi gibi komplikasyonlara karşı korunmak için düzenli doktor kontrolleri, sağlıklı bir yaşam tarzı, yeterli sıvı alımı, düzenli egzersiz ve ilaç tedavisi gibi önlemler alması gerekmektedir.
Kaynak : https://appleinsider.com/articles/23/03/17/apple-watch-capable-of-pain-prediction-in-sickle-cell-patients-says-study?utm_medium=rss
8
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
1
1
0
0