Arabaların Arka Koltuğunun Ortasında Bulunan Bu Tümseğin Aslında Çok Önemli Bir Görevi Olduğunu Biliyor muydunuz?

23
9
3
2
1
Arabaların arka koltuğuna oturduğunuzda ortasındaki çıkıntı sizi de rahatsız etti mi? Herkesin en az bir kere ayağının takıldığı bu çıkıntı aslında ne? Gelin anlatalım.

Bu tümsek, aslında aracın altından şaftın geçmesi için ayrılan alan sonucu oluşuyor. Bu tümseğin ismine de "şaft tüneli" diyoruz.

Öncelikle bu sistemle alakalı kısa bir bilgi verelim. Şaft; arkadan itişli arabalarda motorun gücünü arka tekerleklere taşıyan bir aktarım organı. Önden çekişli araçlarda böyle bir aktarıma ihtiyaç olmadığı için orta kısımdan arkaya giden bir şaft bulunmuyor. Madem önden çekişli araçlarda böyle bir aktarım organı yok, neden benim arabamda da bu tümsek var diyenleriniz oldu mu? Evet, önden çekişli araçların çoğunda da bu tümsek yer alıyor. Gelin, şaft tünelinin ne olduğuna yakından bakalım.

Çoğu önden çekişli arabalarda şafta ihtiyaç olmamasına rağmen neden şaft tüneli bulunuyor?

Şaft tüneli

Elbette her önden çekişli arabada şaft tüneli bulunmuyor, ancak çoğu önden çekişli arabada bu tünel yer alıyor. Çünkü bu tünel, şaft kullanılmıyor olsa da üreticilere büyük kolaylıklar sağlıyor.

Önden çekişli arabalarda bu tünel, üreticiden üreticiye farklılık göstermekle birlikte genel anlamda tesisat boşluğu olarak kullanılıyor. Aracın egzoz hattıyla birlikte elektrik, yakıt, fren gibi sistemlerinin hattı da bu tünel üzerinden geçiriliyor. Bazı marka araçlarda sadece egzoz hattı geçirilebildiği gibi bazılarında hepsinin geçirildiğini görüyoruz.

Şaft tüneli

Şaft tünelinin tesisat boşluğundan bile daha önemli bir amacı var: Sağlamlık

Şaft tüneli

Bir arabanın alt kısmı sağlam olmalıdır. Bütün ağırlığı alt kısmın çektiği yetmiyormuş gibi girilen çukurlar, hızlı yapılan kalkışlar ve daha sayamayacağımız pek çok şey alt kısma ağırlık yükler. İşte çoğu araba üreticisi bu alt kısmı daha da sağlamlaştırmak için aracın tam ortasından yarım bir boru hattıymış gibi geçen şaft tünelini saklamak isterler. Bu eğim, aracın ortasında kolon varmış gibi önemli bir dayanıklılık sağlar. 

Şaft tünelinin araca sağladığı sağlamlığı bir örnekle açıklayalım.

bükülen kağıt tomarı

Elinizde bir kağıt tomarı olduğunu düşünün. Tomar düz haldeyken bükmek çok kolaydır. Ancak bu tomarı kenarlarından büküp yarım silindir haline getirirsek onu bükmek çok daha zor olacaktır. İşte şaft tüneli de araca tam olarak bu prensiple sağlamlık katıyor.

Şaft tüneli olmayan arabalar sağlam değil mi?

Honda Civic arka koltuk

Elbette buradan böyle bir anlam çıkmamalı. Bazı üreticiler arka koltukta daha fazla konfor sağlamak için şaft tüneli yerine daha farklı sağlamlaştırma yöntemleri ekliyor. Özellikle daha yüksek araçlarda alttaki parçaların saklanması daha kolay olduğu için aracın içinden geçen bir şaft tüneline ihtiyaç olmayabilir.

23
9
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
23
9
3
2
1